18 maart 2021

Zelf destilleren

Op de achtergrond mijn destilleer
opstelling met slangen

 In de Hoflaan heb ik van het begin af aan zelf wijn gemaakt. Vaak was die als wijn niet echt lekker; alleen honingwijn kon de tong nog wel eens bekoren, maar was daarentegen ook wel de moeilijkste om goed te krijgen. Daarentegen kon je van pruimen en van sleedoornpruimen prima wijn maken. Nog beter was het als je die ging destilleren. Van een professionele koffiekeurder leerde ik dat je de destillaten van pruimenwijn en sleedoornwijn het best kon mengen; dat resultaat overtrof alles; is beter bekend als slivovitch, zo'n erg pittig destillaat uit Oost-Europese streken als Hongarije en Joegoslavië. Ik deed er ook wel eens gedroogde snippers eikenhout in, geoogst uit eigen tuin; dan werd het destillaat prachtig geel en kreeg een extra smaak. Ik heb nog enkele honderden milliliters van deze destillaten staan, maar merk dat ze me minder goed smaken dan "vroegig"; ben helemaal een beetje van de alcohol af; smaakt me niet meer zo.
Nou speet het mij nogal dat ik geen enkele foto had van het zelf geconstrueerde destillatie apparaat dat ooit door mijn broer Henk in elkaar werd gesoldeerd op mijn aanwijzing. Voor dat solderen heb je minstens drie handen nodig; ik kreeg dat zelf niet voor elkaar, maar Henk deed dat zonder veel moeite en had er echt iets moois van gemaakt. Met slangen en koelwater was het een leuke opstelling. En nu vond ik in een fotoboek dat Anneke voor Hugo had gemaakt een foto met daarop, zij het niet in zijn volledigheid dat oude destilleerapparaat.

Geen opmerkingen: