15 maart 2021

Zelf chutney maken

 


Ooit één keer gedaan in een cursus met Slowfood; toen maakte ik chutney van stoofperen weet ik nog. Ingewikkeld verhaal met azijn, maar het resultaat was best lekker. 
Een chutney die ik goed ken is de mango chutney van de Indonesische keuken. Om die zelf te maken moet je natuurlijk over vaardigheid beschikken, maar vooral over een goed recept. Daar wist Joke mij wel aan te helpen. In haar Indiaas kookboek stond een recept voor Mangochutney en zelfs voordat ik dinsdag thuis was had zij het recept al opgestuurd. De foto voeg ik hier bij als illustratie.

Recept mango chutney
Prepareer het vruchtvlees van één of twee harde, onrijpe mango's en snijd het in dobbelsteentjes van 1,5 cm. 
In een koekenpan met een scheutje olie doe je een mespunt mosterdzaad en fenegriekzaad en verhit dat een minuutje op niet al te hoog vuur met 2 kaneelstokjes en 6 kruidnagels en wat zwarte peperkorrels totdat het mosterdzaad begint te springen.
Dan de mangostukjes toevoegen en een theelepeltje zout, enkele eetlepels suiker en wat sambal. Laat het zachtjes koken gedurende 10-15 minuten. Verwijder de kaneelstokjes en klaar is de chutney. Is een week houdbaar in de koelkast, dus niet te veel tegelijk maken. Wellicht een deel in de vriezer bewaren.

Geen opmerkingen: