19 februari 2013

Jules

De slijterij van Jules van Vught. Opde voorgrond
mijn fiets met fietstassen en de fiets van Jules zelf
Zo lang ik in Bilthoven woon ken ik Jules. In het eerste begin werkte hij bij Gall en Gall naast wat later winkelcentrum "de Kwinkelier" zou worden. Later werd hij bedrijfsleider bij de Hema die toen aan de Julianalaan lag. Dat was maar korte tijd want daarna had hij zijn eigen drankenzaak met pront op de voorgevel: Jules van Vught.
Dagelijks kwamen we elkaar tegen in de tijd dat ik forenste. Hij was druk met het buiten zetten van de bierkratjes terwijl ik met m'n tassie op m'n rug naar het station sjokte. En altijd: "Goeiemorgen". De wijn en andere spiritualiën kocht ik strijk en zet bij Jules. Hij is rijkelijk gesorteerd en weet precies wat z'n klanten willen. "Een fris slobberwijntje voor op de loggia in de tuin", en Jules kwam direct met een voorstel; een winkelier zoals ik ze het liefst heb. En hij is ongelooflijk gesorteerd. Nadat we in de Dordogne waren geweest wilde ik ook thuis wel eens Monbazillac drinken. En jawel hoor, twee soorten had hij. En Texels Juttertje, of Texelse Skuumkoppe, in diverse smaken. En niet te vergeten Erdinger bier; kun je verder in het dorp nergens krijgen vermoed ik. En z'n Whiskies!
We zijn van het zelfde bouwjaar 1948 en wanneer ik m'n Erdingertjes bij hem koop dan knopen we daar altijd een kort praatje aan vast want Jules is bepaald zakelijk en geen ouwehoer met z'n martiale snor. Hij verlangt aanzienlijk minder naar z'n pensioen dan ik altijd heb gedaan en vindt het werk nog steeds erg leuk verzekert hij me.
Hij zal dit jaar ook 65 jaar worden. Mocht hij stoppen dan zal ik zijn vriendelijke "goeiemorgen", wanneer ik mijn fiets bij hem voor de zaak kom stallen, missen. Maar voorlopig gaat hij nog door begrijp ik.

Geen opmerkingen: