17 februari 2013

De Rückert liederen van Mahler

Dietrich Henschel zingt de Rückert Lieder van
Mahler met het Doelen kwartet
Die Rückert Lieder van Mahler ken ik dankzij Kathleen Ferrier al behoorlijk lang. Op de verzamel LP die ik lang geleden kocht stonden deze liederen, naast de bekende aria's van J.S.Bach uit de Hohe Messe en de Passionen en het Ombra mai fu van Händel.
De Rückert liederen werden gisteravond ook uitgevoerd in een bijzondere bezetting namelijk met een strijkkwartet als begeleiding. De bewerking was van Dietrich Henschel zelf. Ik vond het echt bijzonder en miste de volle breedte van de orkestbezetting eigenlijk niet.
De teksten van deze liederen hakken er wel in; vooral het lied "Ich bin der Welt abhanden gekommen" raakt mij altijd diep. Met het ouder worden, in combinatie met mijn tegendraads karakter, heb ik vaak het gevoel dat in dit lied tot uitdrukking wordt gebracht: is dit mijn wereld nog wel?
En dan het lied "Um Mitternacht"; schitterend ondersteunde tekst. Dietrich Henschel zong het in mijn oren af en toe wel met erg veel volume; ongelooflijk eigenlijk hoeveel geluid zo'n geoefende stem kan voortbrengen. Ik heb van deze Mahler liederen, uitgevoerd tijdens de "Hugo Wolf dag" bijzonder genoten.

Hier de tekst van "Ich bin der Welt abhanden gekommen"


Ich bin der Welt abhanden gekommen

Ich bin der Welt abhanden gekommen,
Mit der ich sonst viele Zeit verdorben;
Sie hat so lange nichts von mir vernommen,
Sie mag wohl glauben, ich sei gestorben!

Es ist mir auch gar nichts daran gelegen,
Ob sie mich für gestorben hält.
Ich kann auch gar nichts sagen dagegen,
Denn wirklich bin ich gestorben der Welt.

Ich bin gestorben dem Weltgetümmel
Und ruh' in einem stillen Gebiet!
Ich leb' allein in meinem Himmel,
In meinem Lieben, in meinem Lied!

Geen opmerkingen: