09 februari 2013

Wie kent Nieberg nog?

Verbodsbord bij het Houdringhebos
Kaarten halen bij Nieberg op de Julianalaan?!
Ruim dertig jaar geleden kwamen we hier in Bilthoven wonen. Leuk dorp, kleinschalig; iedereen groette elkaar nog op straat; beetje deftig misschien zelfs wel. Waar nu de Bilthovense Boekhandel zit, daar zat het filiaal van Albert Heijn. En schuin tegenover AH, aan de kant van het station op de Soestdijkseweg daar had je Nieberg. Ik zou niet eens meer weten waar die winkel nou precies was; is nu allemaal gesloopt. Daarachter had je de rijwielreparatie van vader en zoon van Weelden, nu een bloeiende fietsenhandel en -reparatie aan de overzijde van de Soestdijkseweg.
Bilthoven ging mee in de vaart der volkeren en kreeg een winkelcentrum, ja ja, de Kwinkelier, inmiddels een vervallen zooitje helaas. Maar ja, Nieberg zat aan de verkeerde kant van het dorp en verhuisde, waarschijnlijk uit concurrentie-overwegingen naar de Julianalaan. Daar zat eerst een speelgoedzaak, maar die hield het ook voor gezien en Nieberg kwam op deze lokatie. Nieberg, een winkel van Sinkel, sigaretten, schildersartikelen etc, maar ook de toegangskaarten voor het Houdringhebos! Nieberg zelf stond in de winkel; rood hoofd (hoge bloeddruk?) aardige vent. En waarom noem ik nou Nieberg zult u zich afvragen. Welnu, vrijwel niemand zal zich die naam nog herinneren en ik weet niet eens meer precies waar zijn verschillende vestigingen hebben gezeten, noch op de Soestdijkseweg, noch op de Julianalaan. Maar in het Houdringhebos word je er nog steeds op geattendeerd dat je de toegangskaarten kunt kopen bij Nieberg op de Julianalaan.
Een doodenkele keer kom je een vertwijfelde wandelaar tegen die niet verder durft te lopen als hij/zij de dreigende tekst heeft gelezen van dit bord. Ik wijs hem/haar er dan maar op dat de winkel van Nieberg niet eens meer bestaat en dat ik niet zou weten of er nog wel gecontroleerd wordt.

Geen opmerkingen: