11 februari 2013

Variaties op het ecoduct

Een oversteekplaats voor padden tijdens de paartijd
Afgelopen week zat ik in de trein van Maarn naar Utrecht; een route door een natuurlijk gebied namelijk de Utrechtse heuvelrug die bij de voormalige Maarnse berg wordt doorsneden door trein en snelweg. Onder de snelweg door zijn tunnels aangelegd om de dassen een veilige oversteek te gunnen, inclusief allerlei hek-constructies om de dieren naar de tunnels te geleiden.
Over die zelfde snelweg zijn bij een ander natuurgebied, de overbekende Veluwe een aantal ecoducten aangelegd; brede viaducten, speciaal voor het wild; Ab noemt die ook wel cerviducten, oversteekplaatsen voor herten. En gisteren, tijdens de wandeling met Huib en Roos zag ik een constructie om padden gedurende de trek een veilige oversteek te garanderen. De tunnels zijn van boven deels open omdat de padden in de paartijd op geleide van het maanlicht gedurende de nacht de oversteek wagen.
Een goede zaak om in een land zo vol van verkeersinfrastructuur ook voor de wilde fauna een infrastructuur te maken.
Huib vertelde overigens dat er ergens in Wassenaar zelfs een ecoduct voor eekhoorns is gemaakt zodat die een hoge oversteek van boom tot boom kunnen maken over een weg heen; een eekhoornduct zullen we het maar noemen.

Geen opmerkingen: