18 februari 2013

Op de grote stille heide

Eindeloze verten op het Houtdorperveld
Beginstrofe van een oud lied; het gaat verder met "dwaalt de herder eenzaam rond, wijl zijn witgewolde kudde, trouw bewaakt wordt door den hond". Nou die laatste heb ik niet gezien gisteren of vandaag.
Roos en ik hebben gisteren een wandeling gemaakt vanuit Ermelo over de Ermelosche heide. Het is allemaal Veluwe wat de laatste tijd de klok slaat bij mijn wandeltochten, daartoe geïnspireerd door Ab. Dankzij de mierenwerkgroep waar ik al jaren lid van ben beschik ik over een Inventarisatieatlas, d.w.z. een map met alle topografische kaarten van NL. En daarmee bestudeer ik de laatste tijd de Veluwe. En dan het onvolprezen Internet waarmee je de mogelijkheden en de tijden van het OV kunt opsnorren. En, niet te vergeten de GPS waarmee je je richting kunt zoeken en waarop je ook plekken kunt markeren. Allemaal bruikbare Informatie die je op weg helpen met voorbereiding en onderweg.
De Ermelosche heide konden we gisteren dankzij kaart en GPS dan ook relatief makkelijk vinden vanuit station Ermelo. Middenop de heide heb ik een punt gemarkeerd op de GPS, een zgn. waypoint om een houvast te hebben voor latere tochten in dat gebied. De Ermelosche heide is veel groter dan ik had verwacht en naar ik wist lag daarachter nog het HoutdorperVeld, een nog veel groter stuk heide. En daar ben ik dan vandaag naar toe gegaan. Eerst met de trein naar station Putten en van daaruit met bus 107 naar Garderen. Verder met de GPS op weg naar het gemarkeerde punt op de Ermelosche heide voor de richting, over het Houtdorper Veld, door Sprield, waar ik een handige bushalte (buurtbus 501) vond voor de volgende étappe richting Uddel en toen weer over de Ermelosche heide en naar station Ermelo. Die étappe naar Uddel ga ik waarschijnlijk woensdag met Roos doen. En zo exploreer ik de hele Veluwe. Ik moet nog een manier vinden om de paleistuinen bij Het Loo vanaf de Kroondomeinen binnen te komen. Op de kaart te zien is dat mogelijk. En dan komt de grote oversteek van Elspeet of Uddel, via Radio Kootwijk en via het Kootwijkerzand, het grootste stuifzand van NL naar Apeldoorn.
Erg leuk om zo'n groot gebied in de vingers te krijgen zonder wandelboekje maar op eigen uitzoekerij!

Geen opmerkingen: