01 april 2022

Een jojo weekend

 Gisteren heeft Roos in Rotterdam met Daan B. gewerkt aan een aantal van haar composities en is ze op de terugweg op de flat neergestreken. Zodoende konden we vanmorgen gezellig naar de markt. Bij wakker worden bleek dat er - als verwacht - een behoorlijk pak natte sneeuw was gevallen; prachtig gezicht zo vanuit het slaapkamerraam. In de loop van de morgen ging Roos door naar Wijhe en ik bleef lekker op de flat lezen. Helemaal zat van al die boeken over oorlogen als de Ilias, Livius` Ab Urbe Cindita en het boek "12 jaar bij Hitler", opgetekend uit de mond van de secretaresse die 12 jaar voor hem heeft gewerkt ben ik in "Deep Time" begonnen; een boek over paleontologie en over de afgrond van tijd die gepasseerd heeft sinds de aarde 6 miljard jaar geleden van een gloeiende steenklomp is geworden tot wat zij nu is en wat haar te wachten staat; met recht deep time!
Het is merkwaardig hoe relativerend het werkt al dat lezen over de geologie, over die eindeloze processen waarin de mensheid een ogenblik aanwezig is en de individu niet meer is dan een oogwenk. Dat heeft iets gerust stellends, althans voor mij. Dat gevoel had ik al sterk na het meermaals bekijken van de BBC serie "Earth history" met Aubrey Manning, maar nu weer heel sterk. Is ook wel een beetje nodig in deze verwarrende tijd met klimaatproblematiek en de oorlog in Oekraïne. 
Na een paar uur lekker lezen ging ik aan de wandel naar het station en door naar Wijhe. Morgen een heel bijzondere dag; tweede keer de uitvoering van de liedcyclus rond gedichten van Ida Gerhardt die Roos heeft gecomponeerd in Zutphen; dit keer voor het gezelschap "Zutphen Literair". Fijn om het opnieuw uitgevoerd te horen.

Geen opmerkingen: