21 april 2022

Langs de Linge

 

Berm met volop fluitekruid

Toen ik gisteren thuis kwam uit Limburg, lag er in mijn postbusje een klein opgevouwen foldertje van het Lingepad, althans van een rondwandeling/fietstocht in de Betuwe en doorgaans bij het publiek gewild tijdens de bloei van de fruitbomen, waarvan acte. Ik had het foldertje op de tafel gelegd en er verder niet meer bij stil gestaan. Maar vanmorgen, ik zei het al dat ik eigenlijk van plan was om opnieuw naar Limburg te gaan maar daar ten lange leste van af had gezien, 's-morgens om 5 uur ?! Dus ik zat vanmorgen wat te zitten met thee en koffie en een uitgebreide telefonade met Roos toen Anna, mijn tweewekelijkse hulp mij appte of ik het foldertje had gevonden; zij had het met briefje erbij in mijn bus gestopt; zij had met haar man Mike deze wandeling in het afgelopen weekend gedaan en direct gedacht dat het wel wat voor mij zou zijn. En door haar eppie heb ik ook direct de koe bij de horens gevat; bammetje gesmeerd, 9292 geconsulteerd en het weerbericht en hup met de geit en rond kwart over twaalf was ik in Geldermalsen en ging ik snel op weg om de 15 km track te gaan lopen. Eerst door Tricht, het plaatsje waarvan ik nog herinner dat er ooit een windhoos was geweest die het behoorlijk verwoest had achtergelaten; ik zag zelfs een richtingaanwijzer naar een gedenkmonument; moet ik ooit maar eens nader gaan bekijken. Ik moest doorlopen, want ik wist niet hoe lang ik er over zou doen. 
Veel bloesem was er niet meer in de boomgaarden; gelukkig wel aan de vast daarvoor onderhouden bomen aan de kant van de dijk; mooi gezicht, maar ook de bermen waren vol met wilde bloemen; echt voorjaarstooi. Het was wel file lopen; de meeste wandelaars liepen in groepen en het gebabbel in zo'n groep kon je op afstand al horen. Vast heel gezellig hoor.
Ik liep in lekker tempo en kwam binnen de helft van de tijd die ik had voorgenomen bij het keerpunt, de brug over de Linge bij de snelweg. Vanaf dat punt was er sprake van een paar kleine plaatsjes waarvan de namen mij onbekend waren en ook niet zijn beklijfd in mijn kwijnend geheugen. Uiteindelijk kwam ik weer in Geldermalsen bij het station en zag ik dat ik opnieuw met 5,2 kmph het traject had afgelegd; die lage schoenen schelen mij wel zo'n 10 procent in snelheid. Nu ook maar eens wat sneller gaan lopen met mijn wandelklossen; hoeven Roos en Dick zich ook niet meer zo in te houden als ze met mij lopen. 
Was al met al een fijne wandeling; het advies kwam mij helemaal van pas met dank aan Anna.

Geen opmerkingen: