08 juni 2017

Excursie met Ab

De botenschuur van SBB
Gisteravond was ik begonnen in het boek "de geschiedenis van de vooruitgang", geschreven door een jong historicus die genoemd boek publiceerde toen hij 24 jaar oud was! Ik kwam niet verder dan de eerste dertig pagina's; ik moest weer vroeg op vanwege de excursie van vandaag naar de Eilandspolder.
Zwaluweitje
Maar in de trein en de bus naar Edam heb ik onafgebroken zitten lezen.
Was weer genoeglijk om de leden van de "vrijwilligersgroep Eilandspolder" weer te ontmoeten. Ab stond al te wachten op het busstation; we waren door een prima misverstand veel te vroeg zodat Ab mij een tour d'horizon van de omgeving van Edam gaf. Zo zag ik het dijkje dat ik ook afgelopen zondag vanuit de trein van Hoorn naar Amsterdam had gezien; was van de tram die vroeger tussen Edam en Purmerend liep. Een nooit in gebruik genomen ford; Ab kent de omgeving duidelijk als z'n broekzak.
Vervolgens Rob opgepikt in Warder en de taarten van Corine bij de bakker in De Rijp.
Ab en Jurrian gebogen over een bijzondere orchis
Op naar de werkschuur in Grootschermer; koffie met taart. Regiomanager Pauline ging vandaag ook mee met de excursie. We spraken over Silent Spring van Rachel Carson.
De boot ligt in de schuur onder een nest van zwaluwen; een grote kring stront duidt waar het nest zich bevindt. Middenin lagen twee helften van een zwaluweitje; heb ik een foto van gemaakt voor de Blog. Met de boot naar de verschillende eilandjes met de fraaie vegetatie waaraan wij als werkgroep mee beheren met onze zweetdruppels.
Ab ging voor en vertelde enthousiast wat er zoal bereikt was en hoe raadselachtig en onverwacht de natuur zich vaak gedraagt. Op een van de eiandjes zag het rood van de zonnedauw; waarom hier en niet op de andere eilanden is dan zo'n vraag.
Na de excursie gingen we het seizoen culinair afsluiten bij "Het genot van Grootschermer", een gezellig restaurant waar we dit iedere jaar doen. Genoeglijk gesproken met mijn disgenoten over van alles en nog wat. Mee terug gereden met Tjeerd. Ik weet niet goed waarom, waarschijnlijk vanwege het zeer vroeg opstaan, maar ik was ontzettend moe en lag er al vroeg in. Eerst nog verder gelezen in "De geschiedenis van de vooruitgang", maar alras geprobeerd in diepe rust te verkeren hetgeen uiteindelijk goed lukte.

Geen opmerkingen: