13 juni 2017

Slot Wittgenstein

Prachtig veld met brem onderweg tijdens de 11 km wandeling
rond Schloss Wittgenstein
De "Hoheiten" Wittgenstein hebben eeuwenlang hun stempel kunnen zetten op deze omgeving. Slot Wittgenstein torent hoog boven Bad Laasphe uit en de dame van de VVV sprak nog met een zekere eerbied over de Hoheiten.
Wij liepen vandaag over de berg waarop het slot was gebouwd; een wandeling van elf kilometer. Onderweg verloor ik nog m'n hoedje?! Is nog het oude hoedje van m'n vader. Natuurlijk​ liep ik net zo lang terug tot ik het zag liggen. Zal er nog zuiniger op zijn; zit me zo lekker en het blijft een favoriet aandenken tijdens het zomerse wandelen.
We hebben er nog een stuk aan vast gelopen; eerst steil omhoog naar het slot en toen verder omhoog om een Keltische vesting te vinden. We vonden wel het Louis Reuss gedenkteken maar helaas niet de Keltische resten.
In Laasphe hebben we het kerkje aldaar bezocht; een vriendelijke meneer vertelde van alles over dit middeleeuwse bouwwerk. Ook hier de stempel van de familie Wittgenstein; zij hadden een eigen loge in de kerk waar het gemene volk niet kon komen. Tja, het feodale tijdperk heeft zich lang kunnen handhaven in Duitsland; de komst van Napoleon heeft daar een eind aan gemaakt destijds Aldus Upton Sinclair in de onvolprezen Lanny Budd serie.
Terug naar het hotel en weer heerlijk gegeten, nog wat gelezen en als afscheid in het dorp bij de Bosch brouwerij biertjes gedronken. Heerlijk dat Duitse bier!

Geen opmerkingen: