28 juni 2017

Kunsthistorisches Museum

Een eigen foto van de Gemma Augustea
Niet alleen Melk maar ook het kunsthistorisch museum van Wenen was doel van deze reis. Ik wilde graag de Gemma Augustea zien, de prachtige camee met keizer Augustus als onderwerp. We namen deel aan de stadsexcursie naar Wenen. Onderweg vertelde de gids honderduit over de geschiednis van dit stuk midden-Europa. Veroveringen, koningshuizen, oorlogen, alles passeerde de revue. Eenmaal aangekomen in de stad haakten Roos en ik af en gingen naar het Kunsthistorisches Museum.
Misschien niet zo groot als het Louvre en het British museum, maar tòch enorm en een imposante collectie. Je bent op zeker moment, na zo'n uurtje of twee van nieuwe kunstschatten gewoon verzadigd. Wij hebben ons moeten beperken tot de collectie antieke kunst en daarna nog de collectie van Vlaamse en Hollandse schilders; toen waren we verzadigd.
Apollo en Daphne in ivoor
De collectie antieke kunst was heel bijzonder. De Gemma Augustea heb ik uitgebreid kunnen bekijken; er lagen nog veel meer antieke camees. Maar ook kunstig uitgesneden beelden van ivoor. We hadden beiden het gevoel dat we vaker naar Wenen moeten al was het maar voor dit museum en het er tegenover liggende Natur Historisches Museum.
De terugweg verliep rampzalig. We hadden half en half afgesproken dat we aan zouden sluiten met de groep die 'smiddags het Schloss Schönbrunn zou bezoeken. Dit liep helemaal mis; uiteindelijk hebben we de metro maar genomen naar Heiligenstadt om daar de trein te nemen naar Nussdorf. Ook dat ging mis; ondanks dat ik een man achter het loket had gevraagd of er een trein naar Nussdorf ging - het geen hij bevestigend beantwoordde - en zo ja op welk perron. De door hem genoemde trein reed vrolijk station Nussdorf voorbij.
Gelukkig hadden we nog wel tijd voor een biertje toen we uiteindelijk in Nussdorf aankwamen.
Het personeel van de boot had een piraten party georganiseerd met verkleden en al. Vlaggen in de zaal, lawaaiig doen; geestig en toch leuk.
'Savonds dansen met de muziek van Alex. Ik was de enige man op de dansvloer, en dat terwijl Roos en ik helemaal niet kunnen dansen. Misschien toch eens op dansles gaan!?

Nog zo'n prachtige antieke camée met twee keizers en Germanicus,
broer van keizer Claudius meen ik.


Hier sta ik samen met een buste van de door mij zo bewonderde
Titus Livius, historicus, schrijver van Ab urbe condita


Geen opmerkingen: