29 juni 2017

Budapest

Ooit zijn we een uurtje in Budapest geweest; dat was tijdens een oponthoud op het vliegveld toen we op weg waren naar Ljubljana. Maar vandaag, donderdag 29 Juni arriveerden we om elf uur in deze fraaie stad. Te weinig tijd voor een bezoek aan de stad; 'smiddags gingen we op excursie naar een boerderij op de pushta; een toeristisch geheel met zigeuner muziek, een paardenshow maar vooral met ontzettend lekker eten. Worst, ham, spek, wijn, palinka, het kon niet op.
We werden ontvangen door een chagrijnig kijkende dame in klederdracht met een in blauw klederdrachtkostuum geklede jonge man; zij dwongen ons om tussen hen in op de foto te gaan; ouderwets, zoals vroeger in Artis kon je na afloop de afgedrukte foto's in een keurig hoesje aanschaffen. Vervolgens werden we gefêteerd met een glaasje Palinka, abrikozenjenever en een traditioneel zout broodje daarbij. Smaakte uitstekend en ik heb mij verstout om een tweede glaasje te nemen; Roos wilde het toch niet drinken.
Vier Lipizaners doen een behendigheids kuur met wagen
Daarna een rondritje in een koets met vier Lipizaner paarden ervoor. Door de pushta, de inmiddels verdroogde ommelanden van de Donau. Was best leuk. Daarna wat ik dacht "de paardenshow", een groep paarden werd opgejaagd door drie in kobaltblauw geklede jonge mannen met knallende zwepen; de paarden kwamen in volle galop op ons veilig achter een hek staande toeristen toegerend.
Paarden in volle galop achtervolgd door een Hongaarse
cowboy met zweep en fraaie blauwe klederdracht.
Ik dacht nog: "is dit de paardenshow", maar dat kwam hierna en was best spectaculair. Hoogtepunt was wel een act waarbij één van de kobaltblauw gekleden mannen vijf paarden tegelijk mende en daarbij op de kont van twee van hen stond. Werkelijk in volle vaart kreeg hij dit gevaarlijke kunststukje voor elkaar. De anecdote was dat een oostenrijkse schilder dit tafereel ooit in zijn fantasie had geschilderd en dat de Hongaren - die zeer bedreven op paardrijden zijn - hadden gezegd dat zij dit kunststukje wel eens in het echt zouden demonstreren; waarvan acte!
In volle vaart; dit was echt spectaculair!

Deze pushta excursie werd afgerond met een fantastische Hongaarse broodmaaltijd; spek en ham van het Mangalica varken, dat aan mijn tafel - gelukkig - niemand behalve ik lustte; lekkere rode wijn erbij; een zigeunertrio verzorgde de muziek. Ik genoot!
Roos bewondert het zigeunerorkest

"Gelukkig" konden we bij terugkomst op het schip al snel weer aan de maaltijd; zoals een van de anderen al aan het begin zei is zo'n cruise een enorme (vr)eetpartij. Want na het volstrekt overbodige diner gingen we nog een excursie doen waarbij eerst genoten kon worden van het uitzicht op Budapest met haar verlichte bruggen en daarna een avond in een restaurant met zang en dans.

Een folkloristische zang en dansgroep luisterde ons feest op
Niet te geloven hebben we toch weer wat gegeten, gulyas en strudl, maar ook gedanst en genoten van de optredens.
Zelfs dit stuk Strudl ging er nog in?!
Uigevloerd kwamen we terug op de boot. Was een leuke kennismaking met Budapest geweest.

Geen opmerkingen: