15 december 2016

Vrienden van het Rijksmuseum

Toen we het museum verlieten stond er een groep muzikanten onder de poort van het RIjks
prachtig de bekende Toccata en Fuga van Bach te spelen. 
Sinds enige tijd ben ik "Vriend van het Rijksmuseum". Dat betekent niet alleen dat je sneller geholpen wordt in de garderobe met een eigen balie voor "Vrienden", maar ook dat er lezingen en concerten worden gehouden waar je als "vriend" met voorrang aan kunt deelnemen. Zo was ik al bij een concert en dan nu, samen met Roos bij een interessante lezing over een bepaald onderdeel van de collectie, de wapencollectie.
Een conservator hield de uitvoerige lezing op boeiende wijze en liet een historisch overzicht zien die vooral bestond uit sierwapens, dus niet de echte gebruikswapens waar de oorlogen mee uitgevochten werden maar vaak prachtig uitgevoerde wapens die als geschenk werden gebruikt.
Een zekere "Henk Visser" had een enorme collectie wapens opgebouwd; een groot deel van deze collectie maakt onderdeel uit van de wapencollectie van het Rijks; de rest ligt in het wapenmuseum Soesterberg als ik het goed heb onthouden; moet ik ook maar eens heen.
Erg veel aandacht kreeg een wapenbord dat ooit ten geschenke is gedaan aan Cornelis Tromp. In het verhaal werd duidelijk hoeveel het de onderzoekers waard is om in de diepte te gaan met de voorwerpen die deel uitmaken van de collectie. Waar komt het vandaan? Wie was precies de eigenaar en wanneer? Kenmerken van de verschillende voorwerpen. Ik was daar van onder de indruk.
Toen we het museum verlieten hoorden we verrassende klanken van een stel muzikanten die onder de poort van het Rijks met een combinatie van strijk - en blaasinstrumenten en een accordeon de tocata en fuga van Bach uitvoerden. Daar had ik best wat voor over en we genoten er even van; was al bijna afgelopen.
Was een gezellig middagje.

Geen opmerkingen: