30 december 2016

Peredvizhniki

Een zelfportret van Ilya Repin de
meesterschilder
Eindelijk naar het Drents museum geweest. Daarvoor moest ik eerst over een boeiend boek beschikken zodat ik de langdurige rit heen en weer naar Assen met genoegen in kon vullen. En dat boek werd: "De eeuw van mijn vader" van Geert Mak. Ik koop nu twee keer per jaar een paar kilo boeken bij de WVT en om te voorkomen dat mijn huis dicht slibt moet ik natuurlijk best veel weglezen. Tussendoor lees ik natuurlijk ook nog de "adviezen" die ik van mijn vriendenschaar krijg en wat mij verder nog het pad kruist.
Soms heb ik wel moeite om de boeken waar ik met veel genoegen in gelezen heb ook daadwerkelijk weg te doen. Dat heb ik bijvoorbeeld met "Reizen zonder John" ook van Geert Mak. Zijn "Engel van Amsterdam" heb ik gewoon bij het oud papier gegooid; vond ik na de helft gelezen te hebben echt niet de moeite waard. Maar "De vliegeraar" van Khaled Hosseini heb ik vanmorgen beneden in de hal neergelegd voor m'n flatgenoten. Tot mijn genoegen zag ik dat het meegenomen was; wat een fantastische roman is dat.
Maar nu dus 2 keer 2 uur genoten van Mak en tussendoor ook nog anderhalf uur ongelooflijk genoten van Ilya Repins' en collegae schilders' kunsten. Deze realisten, tijdgenoten van onze Haagse school zijn werkelijk meester van de penseel; wereldklasse.
Détail uit een enorm schilderij waar ik bewondering
langdurig naar heb staan kijken. Kan zeker de
vergelijking met de Nachtwacht doorstaan.
En dat Russische tableau van de armoede uit die tijd leent zich bij uitstek voor prachtig schilderwerk. De Wolgaslepers was misschien het topstuk in de ogen van de makers van de tentoonstelling, maar er waren tal van meesterwerken. Het portret van Tolstoy dat ik al eens eerder voor een blog gebruikte was hier in volle glorie opgesteld; met bewondering bekeken. En verder van tal van mij onbekende meesterschilders landschappen, portretten, genrestukken; ik het volop genoten en ga nog een keer.
Ik had het een beetje onhandig ingedeeld zodat ik niet Assen en Leeuwarden kon combineren. Dat ga ik binnenkort maar eens doen om Repin c.s. en Alma Tadema in één ruk door te kunnen bewonderen. Die noordelijke provincies, samen met Enschede mogen bijzonder trots zijn op hun musea; wat worden daar tegenwoordig een bijzondere tentoonstellingen georganiseerd; hulde!
Een fraai schilderij van het Russische woud.

Een boerin geeft haar kindje de borst in het veld.

Nog zo'n schitterend bos. Foto is lang zo helder niet helaas als het origineel,
Ga vooral zelf even kijken daar in Assen.

Geen opmerkingen: