15 juni 2013

Weekend Ameland

Uitzicht op Hollum (Ameland, Friesland)
We waren door Rennie uitgenodigd om dit weekend door te brengen op Ameland om met Hans te gaan bridgen en het eiland te gaan leren kennen. Het was een heel bijzonder weekend waarbij een demonstratie werd gegeven van het te water laten van de reddingsboot. Dat gebeurt in Hollum met paardentractie; een bijzonder imposant gezicht.
Zaterdagmorgen regende het verschrikkelijk: echt reddingsweer. De paarden, tien stuks bij elkaar, trokken met hels kabaal van de metalen rupsbanden de boot voort naar het strand. Honderden mensen liepen achter de wagen aan om het spektakel bij te kunnen wonen. Het waaide vreselijk en de regen striemde de meeste paraplu's tegen de vlakte; die van mij hield het. Aangekomen op het strand kwam de zon tevoorschijn en kon de te water lating plaatsvinden.
Een vreselijk verhaal schoot door mijn ziel toen ik de tien paarden het water zag in gaan. In 1979, bij een echte reddingspoging werden de paarden door een mechanisch defect met onderstel en al in het water getrokken en verdronken 8 van hen. Ik kon van dit moment dan ook geen foto schieten zo hield dat verhaal me op het moment suprême bezig.
De reddingsboot terug naar Hollum
Ik had het toen wel gezien en liep terug naar het dorp. Even verderop stond een bankje met een prachtig uitzicht op Hollum. Daar nam ik plaats en even later kwam het hele spektakel opnieuw aan me voorbij. Hiervan kunt u hier een foto zien.

Geen opmerkingen: