24 juni 2013

Glaskabel door de strot geduwd

Meer dan een jaar is iedereen in de Bilt bestookt met folders waarin de aantrekkelijkheid van glaskabel in het moderne data verkeer werd toegelicht. Hoewel ik eerlijk gezegd niemand heb ontmoet die ook daadwerkelijk die nog snellere verbinding wenst, is inmiddels de aanleg van deze infrastructuur zeer voortvarend ter hand genomen. Hierbij zijn overigens louter buitenlandse krachten ingeschakeld die in on-Hollands tempo aan de gang zijn gegaan. Keihard en bijzonder efficiënt en bovendien keurig hebben deze mannen ons voorzien van de oranje bekabeling waarbinnen de ragdunne glasvezels zich bevinden.
Op de bovenste foto ziet u hoe de straat in rap tempo werd opengelegd. De volgende morgen was de kabel gelegd en de straat weer keurig begaanbaar of er niets was gebeurd.
Verderop was een hoofdkabel onder de Groenekanse weg geperst door een gespecialiseerd bedrijf. Die kabel werd op de onderste foto weer onderverdeeld. Knap hoe dit allemaal  wordt verricht.
Natuurlijk zal er de komende decennia op het gebied van data uitwisseling nog veel gaan gebeuren; ik kan me er heden niet zo'n voorstelling van maken; met de huidige voorziening via de telefoon-infrastructuur ben ik eigenlijk best tevreden; veel sneller hoeft van mij niet zo. Voorlopig vind ik het veel te duur om over te stappen en vraag ik me ook af wat ik ermee moet als niet-gamer, niet-TVkijker/radio luisteraar. Maar ik ben toch wel nieuwsgierig wat het allemaal gaat betekenen. 

Geen opmerkingen: