11 juni 2013

De Illyriërs, voorouders van de Albanezen

Stenen uit de tijd van de Illyriërs
Met dank aan reisgenoot Pierre voor
de foto
Voordat we naar Kruje zouden door reizen bezochten we een kasteel. Een imposante toegangspoort met een bijbehorend verhaal, verteld door Erenik. Om de een of andere reden moest er, om iets te bereiken dat maar steeds niet wilde lukken (ik weet niet meer wat) moest een vrouw worden ingemetseld. Een krankzinnige legende, maar daarvan bestaan er meer in deze contreien. Van deze vrouw, die kennelijk ook een babietje had, werd om het verhaal nog wat akeliger te maken een hand, een voet en een borst afgehakt, zo gaat het verhaal.
De poort was heden gesierd met een wit beslag. En nu was de gewoonte om wat van dit beslag af te schrapen en gemengd met water op te drinken omdat dit de vruchtbaarheid zou verhogen in het kader van deze legende. Ik vond het geen prettig verhaal eerlijk gezegd.
Het kasteel was gebouwd op heel oude muren. "Nog uit de tijd van de Illyriërs", vertelde Erenik. Daar was ik sterk van onder de indruk; de Illyriërs, dat is de tijd waarover Livius heeft geschreven in zijn meesterwerk "Ab urbe condita", over de stichting van de stad.. Erenik vertelde dat de Illyriërs de voorvaderen zijn van de Albanezen. Op internet heb ik gelezen dat het Albanees hoogstwaarschijnlijk is voortgekomen uit de Illyrische taal. De wortels van dit volk zijn dus heel oud, vanuit de tijd van Homerus waarschijnlijk.

1 opmerking:

Anoniem zei

ja de illyrische taal is gevonden en wij hebben meer dan 100.000 worden is best zwar gewest want we waren meer dan 900 jaar bezig! www.illyrianlanguage.com