11 juli 2024

Die eeuwige tweespalt

Een virtuoos begin, ik schreef dat gisteren al, het boek " Bloemblad van zee", maar al in het tweede hoofdstuk geen Schubert meer maar die verschrikking van de Spaanse burgeroorlog, de opmaat voor WOII, waarin het Condor legioen met generalissimo Franco de democratisch tot stand gekomen republikeinse staat van Spanje vernietigden. Lang heb ik mij - inmiddels jaren geleden - afgevraagd waar die Spaanse burgeroorlog om draaide, dat is mij inmiddels wel duidelijk geworden; de rijke bezitters, samen met de machtige kerk en het leger tegen de werkende massa die arm en dom gehouden werd. Maar Allende beschrijft op micro niveau wat er gebeurt binnen een gezin, ik herken de situaties en kan het niet of nauwelijks opbrengen om verder te lezen.
Maar mijn gedachten dwalen dan wat rond en ontmoeten die onrustige tijden die heden binnen Europa maar ook in ons geliefde NL spelen. Het rumoer en de onvrede vindt haar uiting tot in het voorheen toch best keurige huis van onze democratie, het parlement. En hier gaat het over het probleem rond de asielzoekers, ontheemden, net als in 1938 toen de republikeinse mensen na de overwinning van Franco naar Frankrijk wilden vluchten en een gesloten grens vonden. De ellende weet Isabel bijzonder goed te beschrijven. 
Het lezen van dit boek zou ik eenieder willen aanraden teneinde wat nuance aan te brengen in de gedachten rond de hedendaagse problematiek.

Geen opmerkingen: