08 juli 2024

50 jaar geleden

Cruyff aan de bal 1974

Vaak beweer ik ten onrechte dat ik niets heb met voetballen en inderdaad doet deze "tak van sport" mij al zeker 3 decennia vrij weinig tot niets. Zo zou ik heden geen enkele naam van een speler kennen van welk elftal dan ook dat strijdt om de Europese beker. En toch moest ik eraan denken dat "we" bijna wereld kampioen werden in die ongehoord mooie competitie van 50 jaar geleden met de ongekend behendige Johan Cruyff en zijn ploeggenoten waarvan ik nu nog de namen herken en zelfs ken als Neeskens, van Hanegem, Rensenbrink en noem maar op, niet te vergeten Jan Jongbloed die de sigarenwinkel dreef in de Jan Hanzen straat waar ik toen met Lien woonde.
De finale van de enkele weken durende afvalrace waarin Cruyff c.s. telkens weer op weergaloze wijze triomfeerden. Grandioos! Binnen een minuut stond het NLse elftal met 1 - 0 voor.
We zaten met z'n vieren te kijken, gekluisterd aan het TV toestel, onze vrienden Kick en Renée waren bij ons om te eten en de wedstrijd te zien. Het eindigde uiteindelijk met een overwinning voor het Duitse team. Teleurgesteld namen we de auto en reden naar Zandvoort waar de Duitse toeristen heel stilletjes en bescheiden ongetwijfeld zaten te genieten van "hun" overwinning. Ach, achteraf was het hun gegund hoor. Maar 1974 heeft voor mij een magische klank gehouden.

Geen opmerkingen: