03 augustus 2021

Good thinking

 

  

Van Dick heb ik een leesadvies gekregen om kritisch te leren denken. Het hier getoonde boek van D.R. Grimes met de titel "Good Thinking" is vooral een verzameling anekdotes maar ook wetenschappelijke bevindingen omtrent het al dan niet kritisch denken. Buitengewoon indrukwekkend. Vooral de ontwikkelingen rond het ontstaan van allerlei verdachtmakingen rond instituties en regeringen is fraai uitgewerkt. Heb het boek dan ook met aandacht gelezen. 

Een opmerking van de beroemde bioloog E.O. Wilson trof mij; hij duidde in een heldere opsomming de problemen van deze tijd die gekenmerkt wordt door een almachtige technologie. 

Wij zijn als mensheid behept met Paleolithic emotions, medieval institutions and god-like technology. En dat wringt natuurlijk. Dat realiseer ik mij ten volle wanneer ik de denkbeeldige donderwolken van het naderend klimaatgeweld aan zie komen. Collectief doen we vrijwel niets om de apocalyps te voorkomen; "komt wel goed", "valt wel mee", of "zal mijn tijd wel duren", of misschien zelfs überhaupt geen gedachten behalve de drukte van alle dag.

Geen opmerkingen: