12 augustus 2021

Een Frans dinertje

Crêpes Suzette van eigen hand

Ik weet niet goed wat me bezielt, maar ik heb plotseling ontzettend veel zin om ouderwets Franse keuken gerechten te bereiden. Het begon natuurlijk met die coquilles die ik bij de Hanos heb ingeslagen en de zeer goed gelukt Coquilles à la Parisienne  die ik inmiddels gemaakt heb. Voor vandaag had ik een heel Frans diner bedacht met coquilles, cassoulet, een lievelingsgerecht van Roos en crêpes Suzette als nagerecht. Roos zorgde voor de fromage als extra nagerecht, maar daar kwamen we uiteindelijk niet aan toe.
Ik was er de hele dag zo'n beetje druk mee geweest, maar het was uiteindelijk allemaal gelukt en op tijd klaar. Roos was een half uurtje eerder dan ze had verwacht doordat haar vergadering eerder klaar was zodat ze een trein eerder kon nemen. De Suzetjes had ik nog niet eerder gemaakt, dus dat was even experimenteren. De eerste was te dik en verder kostte het moeite om de dunne flensjes om te draaien. De saus was een wens van mij van zeker 35 jaar geleden. Ik was toen met een collega op een congres in Parijs en we aten in een chique restaurant met crêpes Suzette als nagerecht. Toen al vond ik dat erg lekker, maar ik had ook met aandacht gekeken hoe de ober aan tafel het gerecht de finishing touch gaf: boter in een koperen koekepan boven een brander, suiker erbij en roeren, sinaasappelsap erbij, weer roeren en tot slot een likeur en dat stak hij aan. Het smaakte fantastisch. Maar ja, je moet wel de verhoudingen weten natuurlijk, maar daar kwam het boek "ma Cuisine", van Escoffier te pas, dat boek heb ik jaren geleden van Dick gekregen, maar het vraagt toch wel veel van een amateur om daaruit te koken. Maar de Suzetjes zijn me gelukt alleen zal ik er een volgende keer wat minder suiker in doen; dat was toch wel te zoet van het goede. Bij gelegenheid zal ik een blog maken met het recept.
Als gezegd hebben we de kaas laten staan, maar verder was het een heel genoeglijke Franse avond.

PS je moet geen sinaasappelsap gebruiken maar mandarijnen sap. De likeur is goed te variëren.

Geen opmerkingen: