26 juli 2021

Tweestemmige inventionen van Bach

 

Ja ja, van die flauwe mop har har

Als 13 jarige heb ik een tweede prijs gewonnen op de culturele avond van mijn middelbare school; bij die gelegenheid speelde ik een paar korte stukjes van Bartok en de eerste van de tweestemmige Inventionen voor klavier van Johann Sebastian Bach.
Roos had voor vandaag een leuke verrassing; een recital in de open lucht van twee violisten, een altviool en een viool. Vanmorgen vroeg met de trein naar Borne en van daaruit naar het park waar de sessie zou plaatsvinden. Mooie aanloop en een bijzondere locatie. Ook het weer liet zich van de goede kant zien. We spraken even vooraf met de twee musici waarvan Roos bekend was met een van hen nog van een deelname aan een componeer cursus. Bij de inleiding werd gezegd dat er tweestemmige Inventionen zouden worden gespeeld en ja hoor, de eerste was degene die ik na 60 jaar ook nog steeds uit m'n hoofd op de piano kan spelen. Mag ook wel wanneer je bedenkt dat Bach deze Inventionen voor zijn - houd je vast - zevenjarige zoon heeft geschreven. Eerlijk gezegd vond ik het met twee violen mooier klinken dan op piano! Ik genoot er echt van; ze speelden 9 van deze complexe twee stemmige stukken.
Daarna liepen wij verder; eerst door de tuin en aten wij ons bammetje op een bankje en daarna op weg naar Almelo. Uiteindelijk kwamen we aan bij het stationnetje Almelo de Riet, bekend van die mop:
Komt een man in CHina bij het loket van de spoorwegen en wil een kaartje naar Almelo. De kaartverkoopster vraagt in het Chinees: "Almelo de Liet?". Geestig, maar niet echt leuk misschien.

Geen opmerkingen: