16 juli 2021

Middachtenweg 174

In de verte het kasteel Middachten

 In mijn prille jeugd, van 1952 tot 1954 heb ik in den Haag gewoond en wel op de Middachtenweg 174. Toen ik er een paar jaar geleden eens met m'n Haagse schoonzoon Walter een kijkje ging nemen zag ik dat het huizenblok verdwenen was, maar dat adres heb ik nooit vergeten. Wat Middachten nou precies voor iets of iemand was heb ik veel later pas opgemerkt; het is een kasteel in Gelderland en dat kasteel wilde ik altijd al eens gaan bekijken;is vandaag gebeurd.
Roos had een track uitgezet in Komoot van Rheden naar Dieren waarbij wij de dorpjes De Steeg en Ellecom zouden passeren met daar tussenin het kasteel Middachten. Ik kan niet zeggen dat ik erg opgewonden was dat deze decennia oude wens nu eindelijk eens werd vervuld; in de afgelopen jaren heb ik heel wat "kastelen" gezien; een grote naam voor vaak wat protserige enorme landhuizen. Als je de kastelen in Frankrijk in de Dordogne wel eens hebt bezocht, ervaar je de NLse kastelen niet als zodanig. En inderdaad ook Middachten was niet meer dan een fraai buiten. Ik had graag een foto willen maken vanaf het einde van de slotbrug zodat het kasteel prominenter kon worden vastgelegd; was niet toegestaan; "de graaf" hield het geheel angstvallig privé gesloten aldus de vegende dienaar.
Wèl konden we in de tuin met een stel vrijwillige dames een koude chocomel met een verrukkelijk stukje gebak eten. Daarna liepen we weer verder en kwamen uiteindelijk in Dieren.

Geen opmerkingen: