22 november 2013

Sole á la meunière

Prachtige foto van de sole à la meunière
Water loopt je in de mond
Eén van mijn (vele?!) culinaire favorieten betreft toch wel de sole à la meunière, zeetong, gebakken op de manier van de molenaarsvrouw. Eerlijk gezegd dacht ik dat die grote zeetongen niet meer gevangen werden door de overbevissing, maar hier en daar staan ze nog op het menu van restaurants. Ik had al eens gevraagd bij de Hanos en daar kon ik ze wel op bestelling krijgen.
Maar een paar weken geleden zag ik bij de visboer op de Kwinkelier, waar ik vaak gebakken mosseltjes eet (hij kan ontzettend goed frituren!) best forse zeetongen in de koelvitrine liggen. En toevallig sprak ik bij de bridgeclub met iemand die zijn tongen gewoon op de markt bij de visboer haalde en daar waren we vanmorgen. En inderdaad daar lagen forse zeetongen en ik heb er direct eentje aangeschaft. Kop en vellen mee voor de visbouillon.
Van Roos heb ik voor m'n verjaardag zo'n fraaie, ovalen vis-koekenpan gekregen. Toen ik hem kreeg dacht ik dat die wel wat erg groot was; met zo'n inductiefornuis heb je maar een vrij beperkt deel van de pan dat heet wordt en de bodem van deze ovalen pan is nogal omvangrijk. Verder had ik niet in de gaten dat je voor een tong echt zo'n grote koekenpan nodig hebt. Maar de pan is van zeer goede kwaliteit en de warmte verdeelt zich goed zo bleek bij het bakken. Nogmaals dank Roos!
Een recept vond ik in mijn favoriete kookboek van Pellaprat; even in melk met zout laten staan, af laten druipen, door de bloem halen en afkloppen en daarna in de geklaarde boter aan beide zijden 5 minuten bakken.
Wat zou ik daar nou bij willen eten? In een restaurant worden daar meestal frietjes en worteltjes bij geserveerd. Van Theo had ik worteltjes meegekregen en bij John had ik eigenheimers gekocht. Frietjes voor- en afgebakken.
Dat werd dus smullen, zeker zo lekker als in een restaurant en tussen ons gezegd en gezwegen, de zeetong was groter dan die ik vorig jaar geleden in Slenaken geserveerd kreeg maar zeker zo groot als die ik met m'n 65e verjaardag in de Biltsche hoek heb gegeten. Dus voortaan naar de markt op vrijdag en een tongetje scoren; gebakken in de boter van boer Dirk kan het niet culinairder.
Foto is afkomstig van de site van Zelfmaak recepten.

Geen opmerkingen: