24 november 2013

De liedkunst

Zojuist heb ik een onwaarschijnlijk mooie uitvoering van "Die schöne Müllerin", gecomponeerd door Schubert, uitgevoerd door Ian Bostridge, tenor en Mitsuko Uchida aan de vleugel. Afgezien van het krankzinnige gehoest voordat ze beginnen is het een weergaloos mooie opname van een heel bijzonder concert. Roos maakte me attent op dit concert dat zij zelf in het concertgebouw had bijgewoond en dat nu op Youtube te beluisteren viel. Toen ik van haar de link kreeg heb ik direct geluisterd en ik zit nu nog met de tranen in m'n ogen.
Deze cyclus is mij inmiddels overbekend en desalniettemin blijft de intensiteit van zang en begeleiding mij telkens weer ontroeren.
Dat hebben we deze zondag ook weer mee mogen maken; in Leeuwarden was een concert van de Vrienden van het Lied. Op het programma stonden liederen van Robert Schumann ook zo'n groot lied componist uit de romantiek evenals Franz Schubert.
Het is leuk om zo door het land te reizen; wat te lezen mee voor onderweg en dan in een vrij onbekende stad naar een concert met "vrienden" onder elkaar. Er zijn maar heel weinig leden, afgezien van de landelijk bestuursleden die ook naar concerten in andere regio's gaan maar wij doen het toch wel meerdere keren per jaar zeker als, zoals vanmiddag, het programma erg aantrekkelijk is. Veel Schumann, maar ook Ravel en een lied van Mahler. Ongelooflijk hoeveel van deze liederen Roos en ik ook samen hebben gezongen. Ik hoorde zelfs een stuk van Ravel dat ik ooit één keer had begeleid; volstrekt vergeten.
Na afloop hebben we in het eetcafé "De lachende koe" een hapje gegeten; niet bijzonder maar wel heel gezellig. En we haalden precies de Intercity terug naar huis; een welbestede middag.

Geen opmerkingen: