16 november 2013

De grote schoonmaak

Met veel energie en kabaal bij elkaar geblazen ligt
het klaar om als vuilnis te worden afgevoerd?!
Je hoort er eigenlijk nooit meer over: de voorjaarsschoonmaak. Het kan dat ik het gemist heb; ben zelf ook niet erg schoonmakerig, maar anderen hoor ik er ook nooit over. In mijn jeugdjaren weet ik nog wel ging er iets electriserends uit van het vroege voorjaar; de rotzooi moest weg, rommel opruimen en een nieuw begin. Jean Auel beschrijft in haar boek "De mammoetjagers" schitterend hoe na een winter van binnen zitten zo'n onderkomen geweldig stonk en alles naar buiten werd geveegd en alles werd schoon gemaakt. Daar kwam die ouwe drive ook vast vandaan. Net als fikkie stoken rond oud en nieuw; in die tijd kregen wij jongetjes ook zo'n onbedwingbare neiging om een vuurtje te stoken; zie je eigenlijk ook niet meer.
In plaats van de voorjaarsschoonmaak hebben we tegenwoordig de grote bladopruimwoede gekregen. In de herfsttijd, bij het vallen van de eerste blaadjes worden de bladblazers opgepoetst en wordt ieder blaadje met veel kabaal verplaatst. Vandaag zag ik in Deventer zelfs al in een park dat de bladeren van het grasveld werden gezogen. Biologisch gesproken erg onverstandig want die bladeren verdwijnen vanzelf en vormen de noodzakelijke organische bemesting voor de grond.
In de Hoflaan verwijderden ook al veel lieden de bladeren uit hun tuinen. Ik had daar altijd veel moeite mee omdat het mij het gevoel gaf dat de producten van de natuur als afval werden beschouwd. Daarom haalde ik ook heel veel van die bladeren van anderen binnen in mijn eigen tuin waar ik ze op de composthoop wierp of gewoon over het gazon verspreidde; gaf me een goed gevoel. Natuurlijk liet ik het blad van onze eigen bomen altijd liggen.
Er is zo'n enorm gebrek aan kennis omtrent de natuur; realiseert nou niemand van die bladblazende types zich dat de natuur al miljoenen jaren van cycli kent met elk jaar bladval en dat die bladeren worden opgenomen door het bodemleven en dat dat van cruciaal belang is voor de grond? Dat je bladeren verwijdert van de autoweg en van de fietspaden en niet te vergeten van de trainrails (har har), logisch! Maar laat ze in je tuin en in de parken alsjeblieft liggen zou ik als boodschap kwijt willen.

Geen opmerkingen: