07 november 2013

Coquilles St Jacques à la Parisienne

Gloeiend heet komen ze uit de oven
Vooral Lien was er dol op; soms nam ze twee porties en at dan de tweede als hoofdgerecht. Eigenlijk is zo'n gevulde schelp met gegratineerde kaas een voorgerecht. In de zeventiger jaren gingen we altijd met vakanties naar Frankrijk en dat niet in de laatste plaats vanwege het heerlijke eten; fantastisch vond ik het allemaal en niet alleen in de Dordogne. In de Cantal en in Normandië hebben we ook vaak zo verschrikkelijk lekker gegeten en aan de kust van de méditerranée.
Lang heb ik gezocht naar een recept voor die coquilles. Uiteindelijk vond ik het in een boek dat in de DIKKEVANDAM werd aanbevolen als het boek met het beste recept voor het zelf maken van Paté. Dat moet ik nog steeds een keer doen, maar de coquilles maak ik af en toe. In mijn vriezer staan al een paar maanden de coquilles te zeuren dat ze er een keer uit willen en daar heb ik vandaag aan toegegeven. Had nog wat heerlijke champignons staan en die moesten op.
Recept voor 1 persoon. Ik kon Roos niet bereiken anders had ik het gedeeld hoor.
Een stuk of 6-8 coquilles ontdooid en in stukken gesneden. 150 gram champignons eveneens in stukken gesneden. Gekookt in een mengsel van een stevig glas witte wijn (ik heb zelf gemaakte mede gebruikt; leuke smaaktoevoeging, maar moet eigenlijk met een droge bordeaux) en kippenbouillon die ik had getrokken van maagjes. Koken tot de stukjes coquille en champignons zijn geslonken. Door de zeef halen. Vocht inkoken tot de helft.
In een ander pannetje een klont boter smelten en zachtjes laten pruttelen, bloem toevoegen, roeren en met wat melk en het ingekookte vocht tot een dikke béchamel draaien. In een schaaltje twee eidooiers mengen met een flinke scheut room. De béchamel lepelsgewijs toevoegen aan het room/ei mengsel (niet te snel want dan stolt het ei!) goed mengen tussendoor. Uiteindelijk alles goed mengen en heel zachtjes op het vuur laten koken; vind je het te dik dan nog wat room toevoegen. Natuurlijk steeds goed roeren. Dan het coquille/champignon mengsel erdoorheen en weer goed roeren. Afproeven met zout, citroensap, Worchestersaus (doe ik, is niet Frans natuurlijk). Vervolgens vul je twee van die fraaie glazen nagebootste coquille schalen (of echte als je die hebt) met het mengsel, bestrooien met kaas en dan een kwartier in de oven bij 190 graden. Nog even goed nagrillen voor de korst op de kaas (niet laten verbranden natuurlijk).
Je handen niet verbranden en ook je tong niet en smullen maar.
Ik kon er geen twee op; respect voor Lien die dat vroeger regelmatig presteerde. Maar 'savonds heb ik het restant soldaat gemaakt.

Geen opmerkingen: