12 september 2012

Gezondheidszorg pur sang

Moestuin.
Foto geplukt van internet
Gisteravond, dinsdagavond, dus ons bridgeavondje. We waren wel niet als eerste, maar toch wel hoog geƫindigd; opnieuw tot onze verbazing, nu als tweede. Nog even bij Roos thuis napraten en dat vanmorgen vroeg voortgezet. Toen ik vanmorgen vroeg weer thuiskwam heb ik eerst wat boodschappen gedaan bij Albert Heijn. Tijdens de lunch ga ik coquilles St Jacques maken in kerrie-room saus; die coquilles moeten snel op zag ik, dus zal ik me aan deze strafexercitie onderwerpen. Aangezien ik geen room in huis had en nog maar een paar eieren moest ik naar AH; ik kom daar zelden omdat ik mijn boodschappen zo veel mogelijk bij de moestuinier, zuivelboer, zelfslachtende slager of langs de weg koop, dus direct van de producent en zonder conservering of overbodige verpakking. En als je daar toch bent ook maar even kijken voor een nieuwe tandenborstel en tandpasta en zeep. Maar de keuze was zo idioot groot dat ik gewoon niet kon vinden wat ik zocht en het maar (weer eens) zo heb gelaten. Ik heb helemaal niks met de voedingsindustrie, noch met het grootwinkelbedrijf zoals de oplettende lezer vast al eerder heeft vast kunnen stellen.
Welnu, kom je thuis; in mijn overloop staat een vuilniszak van de buurvrouw te stinken van de ouwe peuken; beneden hoorde ik mijn jonge buurman blafhoesten van het roken.
Gisteren sprak ik met degene waar ik mijn groenten tegenwoordig koop. Tijdens het gesprek bleek dat hij nog "van voor de oorlog" was. Ik was verbaasd; dacht dat hij hoogstens 70 jaar oud was. Maar nee hoor, hij wordt volgende maand 79. En ook op de bridgeclub sprak ik met "Freek"; ziet er buitengewoon patent uit; fit, vrolijk, gebruind, snel ter been en ook achterin de 70, 77 om precies te zijn. Ik heb hen gevraagd naar hun levensstijl. Ik ken nog wel meer (hoog)bejaarde zeer gezonde mensen en ik ken ook min of meer hun (vroegere) levensstijl.
De laatste tijd word ik veel geconfronteerd met zieke mensen in m'n omgeving, en niet zomaar ziek, maar ernstig ziek met akelige consequenties. Natuurlijk kun je niet alles voor zijn, maar gezond leven v.w.b. wat je eet, wat je (niet!) drinkt, wat je beweegt en vooral ook (niet!) rookt bepalen in hoge mate je gezondheid.
In Spanje, waar krankzinnig veel gerookt wordt; bijna net zoveel als tegenwoordig hier in NL door onze jonge mensen (?!) ontmoetten wij een meneer die dik in de zeventig bleek te zijn en er kerngezond uit zag. Dat zie je eigenlijk nooit in Spanje. Direct vroeg ik hem of hij soms niet gerookt had. En dat bleek het geval. Hij vertelde ook dat inmiddels al zijn vrienden, die naar goed gebruik natuurlijk wel hadden gerookt, al lang dood waren.
Ik blijf erop hameren: niet roken, matig drinken, veel bewegen en vooral natuurlijk en gezond eten, dus niet van de voedingsindustrie, dat schept belangrijke voorwaarden voor een gezond leven. En je moet je ook niet te druk maken en zeker niet om onbelangrijke dingen.

1 opmerking:

Azgrut zei

Het klinkt inderdaad als duidelijk geen toeval. Ik snap ook niet dat zoveel mensen nog steeds roken hoor. Ook van mijn leeftijd. Ik dacht dat het "stoere" imago van roken wel weg was onderhand. Echter lijkt dat niet zo te zijn helaas...

De groente"boer" tussen onze woningen in waar jij altijd je groente koopt. Ik kwam daar laatst weer langs gefietst maar kon eigenlijk niet echt zien bij welk huis de tuin hoorde en kon zo niet zien waar ik een krop sla kon kopen. Ben ik nu blind of heeft het inderdaad een gebruiksaanwijzing?