03 september 2012

Een sober monument in Nieuweschans

Dit sobere monument staat naast het station van Nieuweschans. Waarschijnlijk hebben weinigen zich gerealiseerd dat vrijwel alle joden die werden weggevoerd uit Westerbork hier op deze plek, op dit grensstationnetje Nieuweschans hun vaderland, Nederland definitief verlieten. Dit monument symboliseert de laatste blik die sommigen misschien hier door een kier naar buiten konden werpen. Vervolgens gingen zij door het land van verschrikking naar de concentratiekampen in Polen alwaar de meesten werden vermoord.
Afgelopen zomer was ik in voormalig kamp Westerbork. Daar waren vergrotingen van ansichtkaarten met daarop afscheidsteksten van joden die weggevoerd zouden gaan worden. Hartverscheurend om te zien hoe men, waarschijnlijk tegen beter weten in, over de toekomst sprak. Arme lui die hier in dit grensplaatsje hun laatste blik op de voormalige vrijheid konden werpen.
Op de terugweg, over het enkelspoortje naar Winschoten realiseerde ik mij heel goed dat al deze mensen over dit zelfde spoor naar de hel waren vervoerd, net als toen ik de rails in Westerbork aan moest raken. Wat een afschuwelijke episode is dit toch in de Europese geschiedenis.

Geen opmerkingen: