02 januari 2017

Watersnood in de Wilpse kleipolder

Bij ons laatste bezoek aan onze jagervriend Jan hoorden wij van de watersnood die hen in 1995 heeft getroffen. De IJssel stond estijds door grote regenval hogerop dermate hoog dat de polder waarin zij wonen onderliep. Eigenlijk is dit kennelijk uiterwaardengebied; hun huis is dan ook op een terp gebouwd. Met overstroming van het gebied moet dus wel rekening gehouden worden. De consequenties van een dergelijke gebeurtenis is enorm voor de betrokkenen. De familie had een fors aantal plakboeken bijgehouden met alle nieuws die over de ramp was verschenen.
twee dingen frappeerden mij nogal; de dwaasheid van het ramptoerisme maar vooral ook de enorme solidariteit die de getroffen boeren ontvingen van hun collegae in den lande. Men kon het vee stallen; er werd voor transport gezorgd; iedereen zette zijn beste beentje voor om de ellende zo veel mogelijk te beperken.
Maar dat zoiets destijds gebeurd was in ons natte kikkerlandje was me volstrekt ontgaan?!

2 opmerkingen:

biltburg zei

En wat beslist genoemd moet worden: de bewoners hadden het hart op de juiste plek voor de dieren, die natuurlijk ook door het water werden belaagd. Voor koeien werd ruimhartig plaatsgemaakt in niet ondergelopen dorpen. Maar ook het wild werd niet vergeten. Een foto van tientallen hazen die als laatste toevluchtsoord op een smalle strook gras zijn gevlucht, met in de wijde omtrek niets te zien dan klotsend water en een enkel paaltje daarbovenuit, wachtend op de verdrinkingsdood, vond ik intriest. Dan is het goed om te weten dat de boeren daar met juten zakken naar toe zijn gegaan, al die doodsbange hazen hebben gevangen en tijdelijk ondergebracht in de huizen, waar ze met stro en appels in leven werden gehouden. Na de watersnood zijn ze allemaal weer vrijgelaten. Hulde!

11Science zei

met hooi en appels. Stro heeft veel minder voedingswaarde. Bedankt voor de aanvulling.