12 januari 2017

Vijf miljoen

Deze som geld is uitgetrokken voor het benoemen van vrouwlijke hoogleraren. Merkwaardig genoeg deed mij dat de gal omhoog stuwen. Ik las dit bericht gisteren in de trein in de Metro, het lijfblad van iedere treinreiziger en vanmorgen weer als kort bericht in het NRC uittreksel waarmee ik mijn dagelijkse "behoefte" aan "nieuws" binnen 30 seconden bevredig. Aanzienlijk langer heb ik erbij stil gestaan waarom dit bericht mij zo in de gordijnen deed jagen; aanzienlijk ingrijpender zaken zoals de benoeming van Trump of de voorspellingen van de tweede kamerverkiezingen in maart (?) of allerlei internationale narigheid raken mij nauwelijks en jagen mij zeker niet in de gordijnen.
Het zit 'm waarschijnlijk in het feit dat ik de wetenschappelijke wereld hoog heb zitten en dat het mij stoort dat deze door de politiek niet in staat geacht zou worden om zelf haar gelederen met "de besten" te vullen. Of dat dan mannen of vrouwen zijn of allochtonen of minderheden doet er niet toe. In mijn tijd hadden we een Duitse hoogleraar organische chemie; onze top wetenschapper Robbert Dijkgraaf zit in Princeton en houdt de stoel van Einstein warm. Internationale uitwisseling genoeg en je maakt het de kat niet wijs dat hier niet de besten werden gekozen.
Ik vind het eerder beledigend dan stimulerend voor de dames in de wetenschap en dat zet bij mij kwaad bloed denk ik. Afkomst of geslacht mag geen belemmering zijn, het gaat om de kwaliteit. Had een onafhankelijke commissie kwaliteitsbeoordeling sollicitatie hoogleraren ingesteld voor dat geld, dat had mij meer geleken dan deze onzinnige stimuleringsregeling.

Geen opmerkingen: