18 januari 2017

De teloorgang van "De Kwinkelier"

Waar eens restaurantjes waren gevestigd is nu
alles dicht getimmerd
Augustus 1980 vestigden wij ons in Bilthoven op de Hoflaan 9  waar we uiteindelijk een kleine dertig jaar gewoond hebben. Bilthoven was toen een stuk kleiner dan tegenwoordig, was ook eigenlijk een stuk landelijker. Er waren tal van kleine winkels en meerdere slagerijen, groentewinkels en noem maar op. Waar nu de Bilthovense boekhandel zit, was destijds Albert Heijn gevestigd nog met dames achter de kassa.
Er was een behoorlijk stuk wild gebied, een landje zou ik dat in mijn kindertijd genoemd hebben; ideaal speelgebied voor kinderen. Maar dat zou veranderen. Betonmolens begonnen te draaien en wonderlijke structuren neergezet waarbij ik geen flauw idee had wat er gerealiseerd zou gaan worden. Het werd een winkelcentrum met een enorme - gratis! - parkeergarage eronder.
Hier dronken we in het begin altijd koffie of aten we
 een broodje. Gezellig plekje. Nu leeg.
Een grote Albert Heijn supermarkt en tal van winkels, een sjieke herenkledingzaak, Sir John, waar ik al snel vaste klant werd; een kaasboer, een visboer, kledingzaken, een bakker, opticien, kaaswinkel, bonbon zaak, makelaar, sportwinkel, een schoenenzaak, dameskapper, juwelier, Hema, de bibliotheek, de muziekschool, restaurants nou ja alles was er aanwezig en het liep als een speer tot een jaar of tien geleden. Het geheel werd verveloos, de enorme grindtegels begonnen te scheuren, er kwamen plassen en als het vroor brak je je nek op die bevroren plassen. De loop ging er ook langzaam uit; er kwamen enkele jaren geleden opknap plannen, maar ik vrees dat het allemaal te laat is. De bakker verdween jaren geleden als eerste, Sir John ging ergens anders zitten, de groenteman verdween en dat ging maar door en nu is het helemaal een hopeloze zaak, de laatste winkels beginnen het op te geven; de kaaswinkel is weg, de dierenwinkel gaat volgende week. Er resteert nog een klein aantal stoeren van dagen. De nieuwbouw heeft niet mogen baten; staat feitelijk leeg.
Nieuw gevestigd een uitvaartwinkel. Helemaal op z'n
plek in dit droeve winkelcentrum Kwinkelier
Alleen Albert Heijn en de Hema gaan goed en niet te vergeten de nog niet zo lang geleden gevestigde telefoonzaak; dat is de enige die het gewoon druk heeft. Maar daar kun je geen winkelcentrum van boven water houden.
Toen ik deze week bij het Uilenpad het winkelcentrum verliet zag ik een nieuw gevestigde winkel; een uitvaartwinkel. Ik moest onwillekeurig ontzettend lachen; past helemaal bij het begrafenis gevoel rond de Kwinkelier.
Grappig genoeg was het eerste winkelcentrum van NL ook in onze gemeente gestart; winkelcentrum Planetenbaan en dat doet het eigenlijk nog steeds heel aardig; is ook niet zo groot van opzet als de Kwinkelier en geheel overdekt.

Geen opmerkingen: