06 maart 2014

Professioneel leesadvies

Stephen Vinczenzey heeft mij, zoals ik in mijn Blog van gisteren schreef, een professioneel leesadvies gegeven. Wereldliteratuur; Stendhal is duidelijk zijn grote favoriet, maar ook Balzac en Dostojewski en Heinrich von Kleist, iemand waar ik nog nooit van gehoord had en die reds op 34-jarige leeftijd een eind aan zijn leven maakte.
In de bibliotheek was erg weinig verkrijgbaar van genoemde schrijvers; kennelijk worden ze niet of nauwelijks meer gelezen in deze moderne tijd waarin de nieuwste boeken steeds prominent op tafels liggen en die je als "sprinter" maximaal een week kunt lenen. De hier boven genoemde adviezen zijn allemaal in de 19e eeuw geschreven. Ik herinner mij nog met hoe ontzettend veel genoegen ik destijds Madame Bovary heb gelezen van Flaubert en Oorlog en Vrede van Tolstoj. Net als die boeken van Jean Auel kan ik zo wegdromen in die wereld van paarden, lange jurken en dienaars die met briefjes door de stad gaan i.p.v. e-mailtjes. Die trage eeuwen spreken mij wel aan. Ik verheug me dan ook erg op Balzac, Stendhal en die andere prominente schrijvers van wereldliteratuur.
Omdat ze niet bij de bieb verkrijgbaar waren heb ik www.boekwinkeltjes.nl maar eens geconsulteerd en daar heb ik voor een paar tientjes een hele verzameling besteld. Dus voorlopig zat te lezen. 

Geen opmerkingen: