10 maart 2014

Lesbos en spekbacon

Oude waterverdedigingswerken aan de voormalige
Zuiderzeekust bij Hindeloopen
Vandaag hebben we een wereldreis gemaakt van Oppenhuizen via Sneek, Stavoren en Hindeloopen naar Workum en weer terug naar huis.
Om 5.15 ging de wekker en om 6.30 de stoptrein naar Zwolle. Via Heerenveen met de bus naar Oppenhuizen waar we een afspraak hadden met Herman om wat over de verschillende mogelijkheden van Lesbos te praten. Herman ken ik van de vogelreis die ik vorig jaar heb gemaakt op Lesbos onder de bezielende reisleiding van Herman en Ruud. Het belangrijkste is wel dat er volop B&B's zijn op Lesbos en dat je er ook OV hebt. Verder had Herman een aantal contacten voor ons die kennis hebben over de wandelmogelijkheden op Lesbos, met name "Lopen op Lesbos". Dat was precies wat we wilden weten. Ik heb met zoeken op Internet nog een site gevonden met veel links naar andere website over Lesbos.
Na een uurtje vertrokken we weer en gingen te voet naar Sneek. Mooie stad; even de waterpoort opgezocht en met de trein naar Stavoren. Het Friese kustpad begint daar; die wandeling heb ik vaak gedaan; was leuk om het weer terug te zien en nu met verrekijker. Tal van vogels zagen we waaronder een paartje zaagbekken. Ik was helemaal trots dat ik ze kon onderscheiden; deze nieuwe hobby begint toch wat in te dalen.
Het waaide behoorlijk hard; toen de wind ons via het water aanwaaide werd het zo koud dat we onderaan de dijk moesten gaan wandelen om niet te veel af te koelen. En dan kom je aan in Hindeloopen; toch wel één van de mooiste stadsgezichten die ik ken uit ons onvolprezen landje. Op een zeker moment konden we een ruime stadsfoto maken waar geen enkele auto op te bekennen was; heel bijzonder!
We haalden keurig de trein van 16.15 naar Workum en daar gingen we natuurlijk naar slager Blom. "Slager Blom zelf!", zei ik verheugd toen daar in een verder lege winkel slager Blom achter de toonbank stond. We hadden een ontzettend leuk gesprek. Hij maakte mij duidelijk hoe je de spekbacon moest eten: "dun gesneden op brood". Dus net als naegelholt, dun gesneden en dik op de boterham.
Tot slot lekker een happie gegeten bij een restaurant in de stad Workum en met de trein van 19.15 weer terug naar het westen. Het was een hele onderneming, maar we hadden er van genoten.

Geen opmerkingen: