25 januari 2013

Hypocrisie in het circus

Eerlijk gezegd zou ik niet bij benadering weten wanneer ik voor het laatst in een circus was; het was in ieder geval heel lang geleden. Maar ik kan me de lucht van de stallen en de wilde dieren nog goed herinneren. De leeuwentemmer met een kooi en zo'n gang waardoor de grote katten hun kooi konden bereiken. De leeuwentemmer zelf, gewapend met een zweep. Met kreten kreeg hij de grauwende roofdieren tot beweging; door hoepels springend, van kruk naar kruk springend. Spannend. En die kunststukken met de paarden. Galopperend in de kleine piste en dan met twee paarden tegelijk; staande met op elke paarderug een voet. Zeeleeuwen die kunstjes deden. En natuurlijk de olifanten; reusachtige dieren die achter elkaar aan sjokten met dat staartje van de voorganger in de slurf. Onwaarschijnlijke evenwichtkunstenaars die met dat grote lijf er toch in slaagden om op één poot te staan. Of zoals hier op het plaatje op een bal in evenwicht konden blijven. Acrobaatnummers die je je adem deden inhouden.
Onlangs was circus Renz nog hier in het dorp; misschien had ik er even heen moeten gaan. Ook daar wilde dieren; roofdieren. Op het grasveld, achter een hek liep een stel tijgers rond. En je zag kamelen en natuurlijk paarden. Maar dat is kennelijk binnenkort verboden; wilde dieren mogen niet meer worden gehouden voor het vermaak in het circus. Is dan niets meer heilig?
Iedereen die mij kent weet dat ik gek ben op dieren en gruwel van dierenleed. Maar ik kan wilde dieren in het circus absoluut niet associëren met dierenleed. Met varkens die in het donker worden gehouden in veel te kleine leefruimte heb ik echt te doen; dat vind ik dierenleed. Maar met goed verzorgde dieren in een circus of dierentuin heb ik net zoveel te doen als met mensen die de hele dag op kantoor moeten zijn en voor hun geld "op moeten zitten" (en pootjes geven).

4 opmerkingen:

Renee zei

Het onderzoek van Wageningen in 2008 was anders niet erg rooskleurig, zie http://www.rijksoverheid.nl/documenten-en-publicaties/kamerstukken/2009/07/27/circusdieren.html Ik vind dat als gedegen onderzoek aantoont, dat het welzijn van dieren duidelijk en structureel geschaad wordt, je dat best mag verbieden. Want waar gaat het nu eigenlijk om? Een beetje vermaak. Het is niet nodig, het is niet voor een beter doel, en het heeft nul educatiewaarde.

Natuurlijk kun je het hypocrisie noemen. Maar dan is het ook hypocrisie als we ouders in Nederland niet toestaan hun kinderen structureel te weinig eten te geven - terwijl kinderen in Afrika toch heel wat slechter af zijn! Nee hoor, laat die mensen hun eigen ding doen, zo erg is het toch niet...

11Science zei

Renee, de hypocrisie zit hem er mij vooral in dat we enerzijds goedkeuren dat varkens op een onwaardige manier worden gehuisvest terwijl de goed verzorgde circusdieren slechts kunstjes hoeven te vertonen. De vergelijking met de kindertjes in Afrika snap ik dan ook niet eerlijk gezegd. Moeten we het nog maar eens over hebben.
En wat dacht je van mensen in kantoren; daarvan heb/had ik altijd het idee dat die aan een akelige vrijheidsbeperking waren blootgesteld (har har). Overigens proberen kippen, indien ze ontsnapt zijn uit hun ren (en ik weet dat uit ervaring omdat ik vroeger kippen hield)om zo snel mogelijk weer binnen te komen. Ze vinden het afschuwelijk om "in vrijheid" te zijn.

Renee zei

Mijn vergelijking met verhongerende kinderen sloeg op het feit dat als we niets doen aan één misstand, dat nog niet hoeft te betekenen dat we dan niets hoeven doen aan een ander, minder erg misstand. De vee-industrie verbieden gaat op dit moment niet, circusdieren verbieden wel.

Kippen vinden het inderdaad afschuwelijk om in een vreemde omgeving zonder beschutting te zijn. Omdat ze net als ons gewend zijn aan wat ze kennen, en omdat ze afstammen van bosdieren. Dat heeft niets te maken met of ze het naar hun zin hebben in een krappe stal of kooi. Er zijn overigens genoeg tests gedaan en te doen omtrent de voorkeuren van dieren, waarbij het dier eerst de mogelijkheid kreeg om te wennen aan de nieuwe, vreemde omgeving. Dat soort onderzoek is een betere basis om conclusies uit te trekken.

Maar ach, als je er maar een warm gevoel bij krijgt?

11Science zei

Zo is 't maar net!