17 januari 2013

De Lariks en de pestvogel

Pestvogel, foto van Internet geplukt
Natuurlijk hoop ik deze prachtige, tropisch aandoende vogel ooit voor m'n verrekijker te krijgen. Het beestje heeft een bizarre naam: Pestvogel. In de middeleeuwen, toen "De zwarte dood", regelmatig de bevolking teisterde en decimeerde, associeerde men de komst van deze vogel met de de pest.
Eerlijk gezegd heb ik dat altijd een beetje onder de noemer bijgeloof geschoven. De vogel is een echte invasievogel. Decennia zie je hem niet en dan plotseling komt hij in onze streken voor; altijd in de winter. Nederland behoort tot zijn meest zuidelijke verspreidingsgebied, maar als gezegd slechts af en toe.
En nu las ik vandaag in de NRC een interessant artikel over de relatie tussen koude periodes en politieke onrust in de middeleeuwen. Men had dendrologisch onderzoek gedaan aan een reeks van larikshout. Dan kun je dus op het jaar nauwkeurig vaststellen hoe het klimaat was in dat jaar of in een reeks van jaren. En nu bleek er een verband te zijn tussen een tijdelijk koud klimaat en sociale onrust. Oorlogen en revolutie in het gebied van Polen en Litouwen komen volgens de studie overeen met de koude golven en ook met het voorkomen, en nu komt het, van epidemieën van de pest. Dus die relatie van de komst van deze vogel in onze streken en de komst van de pest is niet zo gek want als het extreem koud is in het Oosten, het woongebied van de pestvogel dan invadeert hij dieper in zijn verspreidingsgebied en dat zijn onze streken. En in zijn "voetsporen" komt de infectieziekte de pest, veroorzaakt door Pasteurella Pestis natuurlijk mee. Het staat niet in de vogelgids maar deze relatie is ongetwijfeld al bekend. Maar ik vond het leuk om te lezen en deze conclusie te kunnen trekken.

Geen opmerkingen: