13 januari 2013

De roerdomp in beeld

Roerdomp in paalhouding.
Foto geplukt van Internet. Let op de "pientere" oogjes.
Opnieuw met Adriaan naar de Oostvaardersplassen; een waterrijk gebied dat, hoe kan het anders ook zeer rijk is aan watervogels. Adriaan kent er alle interessant hoekjes om vogels te bespeuren. We gingen deze keer naar de Lepelaarsplas, onderdeel van het Oostvaardersplassen gebied. Aangekomen in de vogelhut, waar al een natuurfotograaf in actie was met een repeterend toestel, gekoppeld aan een enorme telelens. Er zaten wat zwanen mooi in het licht en een paar nonnetjes, vrouwtjes. Met mijn kijker kon ik hen goed observeren.
"Kijk daar zit een roerdomp", zei Adriaan. Dat was inderdaad het geval en niet zomaar. Had ik inmiddels al twee keer een vliegende roerdomp gezien, op zich al iets vrij bijzonders, aldus de vogelgids, daar zat er nu eentje alsof hij voor me moest poseren. Rustig wandelend door het riet, met zijn enorme, groene poten; dan weer verstopt tussen het riet met een adequate schutkleur. Je zag het dier slechts als het zich bewoog. En het mooiste vond ik wel dat hij in de karakteristieke paalhouding ging staan. En dat is niet voor niets want dan kan hij juist het beste naar "voren" kijken. Ik zag door de lens van m'n verrekijker twee "pientere" kraaloogjes op me gericht. Dit gekke beest kijkt dus altijd naar beneden en is op die manier aangepast om zijn prooi te verschalken doch tevens voorzien van een perfecte camouflage techniek middels zijn paalhouding waarbij hij de naderende vijand prima kan observeren.
De roerdomp schijnt trouwens een griezelig perfecte ogenpikker te zijn; kom niet te dicht bij hem in de buurt; hij houdt je in de gaten en pikt toe als je te dichtbij komt.
Lees "Zomergasten" van Jan Wolkers er maar eens op na. Daar is het een velduil die een ongewenste bezoeker een oog uitrukt met zijn klauw overigens.
Je kunt beter een telescoop of kijker gebruiken als je vogels wilt bekijken.

Geen opmerkingen: