20 januari 2013

Emmy Verhey in Werkhoven

Emmy Verhey wordt begeleid door
Carlos Moerdijk
Werkhoven stelt als plaatsje niet zo gek veel voor. Wèl bevindt zich daar de werkplaats en showroom van Evert Snel, een begrip onder degenen die verstand hebben van piano's en vleugels. Een bruisend muziekleven is daarvan het gevolg; Evert heeft heel veel contacten in die wereld.
Roos had als geschenk voor haar 60e verjaardag van haar zuster, woonachtig in Werkhoven twee toegangskaarten gekregen voor een concert in Werkhoven. Ditmaal waren de opbrengsten voor een goed doel: het herstel van het dak van de RK kerk in Werkhoven.
Het concert was bijzonder in die zin dat er een heel bijzonder instrument werd gebruikt: een zgn. Luthéal. Een vergeten instrument waarvan Evert Snel de enige die er nog van bestond heeft gerestaureerd op verzoek van Theo Olof.  Vervolgens heeft hij er een er eentje nagebouwd waarop deze middag werd gespeeld. Evert lichtte toe dat hij inmiddels een sterk verbeterde versie, heeft geconstrueerd; deze is aanzienlijk lichter van gewicht, waardoor het instrument voor transport hanteerbaarder is geworden. Het wordt regelmatig gevraagd voor optredens over de hele wereld en daar kan vanaf nu dus aan worden voldaan. Geen wonder dat Evert Snel een begrip is in de muzikale wereld!
Het concert werd gehouden in de kerk van Werkhoven; eerlijk gezegd geen plek om een dergelijk optreden te houden; het was zo koud dat het voor de optredenden, Emmy Verhey met haar begeleider Carlos Moerdijk eigenlijk ondoenlijk was. Evert Snel verwarmde de toetsen van de Luthéal voor het concert op m.b.v. een electrische föhn. Emmy probeerde telkens haar linkerhand wat op te warmen tijdens de korte pauzes.
Maar wat deze grande dame van de viool liet horen was fenomenaal. Vooral dTzigane voor viool en piano-luthéal, van Ravel klonk weergaloos. De guarneri uit 1676 die zij bespeelde had zo'n ongewoon mooie klank dat ik ademloos zat te luisteren. Ik vond het zo'n bijzondere gedachte dat dit instrument eerder werd geconstrueerd dan dat Bach werd geboren (1685). Hoeveel violisten zullen erop gespeeld hebben; welke prachtige muziek heeft dit instrument ten gehore gebracht.
Emmy speelde ondanks de koude weergaloos.

Roos zei: Ja dat was schitterend. Dank zus! Geweldig om te zien en te horen wat een dame van 60+ weet te presteren!

Geen opmerkingen: