27 oktober 2012

Zelf koken geeft zo'n plezier

Bekende kookboekenschrijver en
columnist Johannes van Dam
Johannes van Dam heeft een vaste column in de Elsevier, het blad dat ik altijd van m'n buurvrouw doorgegeven krijg. Ik denk dat het wel op zes adressen gelezen wordt voordat het in de trein wordt achtergelaten voor een laatste leesleven, maar dit ter zijde.
Johannes pakt iedere keer een ander item bij z'n taas waaronder ook het genoegen van het zelf voedsel bereiden. Hij schreef zeer laatdunkend over de voedingsindustrie dat die zoveel genoegen weg haalt bij de mensen omdat de sjeu van het zelf koken verdwijnt wanneer het allemaal neerkomt op uitpakken en warm maken. Hij ergerde zich mateloos aan deegplakken waarin zelfs de gaatjes waren aangebracht zodat je dat zelf niet meer hoefde te doen. En hijbrak ook een lans voor zelf meer doen in de keuken omdat het zo'n genoegen verschaft. En met dat laatste ben ik het zo hartsgrondig met hem eens.
Laatst heb ik weer in Oene bij die beroemde slager vlees gehaald van ree en van wild zwijn. Een hele inspanning kan ik verzekeren. En dat heeft verdraaid kort in de vriezer gelegen; zaterdag, na het bezoek aan Texel hebben we e.e.a. soldaat gemaakt. En het genoegen dat zo'n reebiefstukje je dan verschaft; zorgvuldig gebakken en nagegaard in de oven bij 80 graden, geserveerd met gebakken Opperdoesjes en kort gekookte bloemkool en een sappige geschilde peer voor toe! Allemaal zelf toebereid; het smaakte geweldig en het geeft je als kok zo'n genoeglijk gevoel. Kan ik iedereen aanraden hoor, net als Johannes in de Elsevier dat doet.

Geen opmerkingen: