26 oktober 2012

De varkens van Andalucia

Tevreden zwarte varkens in de zon van Andalucia
Onlangs was er op het Slowfood forum op LinkedIn een discussie over de Jamon Iberico. Er was iemand die een fietstocht had gemaakt in Andalucia en daarbij geen enkel zwart varken was tegen gekomen. Daarentegen wel gesloten betonnen hokken met daarin varkens zoals we dat ook in NL plegen te doen. Een dieronvriendelijke manier van varkens mesten als je het vergelijkt met het ideaal beeld van varkens die lekker in de buitenlucht worden gehouden en op hun tijd een eikeltje kunnen kraken.
Dat beeld van die betonnen hokken is mij voor varkens onbekend. Wel zie je soms van die hokken met daarin kippen, maar de varkens lopen in de huertas, de kurkeikenplantages waar de eikels de varkens voeden en de kurk werd gebruikt voor de wijnindustrie. Met de toepassing van kunststof ipv kurk voor het stoppen van de wijnflessen is de kurkindustrie sterk terug gelopen.
Roos spreekt een ontsnapt varken toe
Nu worden de eiken nauwelijk meer onderhouden. Slechts af en toe kom je nog eens iemand tegen met een ezel en een last kurk op de rug van het beest (met daar dan bovenop de baas). Maar naar ik begreep is de eikel opbrengst sterk terug gelopen. En dat afmesten met eikels was altijd het kenmerk van de dure Jamon serrano, Jamon Iberico en Pata Negra.
Ik moet bekennen dat ik de ham zoals ik die met name ken van mijn "vaste leverancier", Rafael, de kruidenier in Cortegana, maar ook wel elders bij de slagers in de verschillende plaatsjes, nog altijd van bijzonder goede kwaliteit qua smaak vind. En niet te vergeten de salchichon, de worst. Die is ook heerlijk van smaak.
Soms weet ik niet wat me meer trekt in deze omgeving; de sfeer, de heerlijke geur van de kruiden tijdens het wandelen, de plattelandsrust, het klimaat of al dat lekkers dat je kunt eten. Kortom, een heerlijk oord om te vertoeven voor een wandelende smulpaap als ik. En dan overal die gezellige nieuwsgierige varkens. Soms vind je er wel eens eentje die is ontsnapt. Die blijft dan vaak even een poosje met je mee wandelen.

1 opmerking:

rabbitsontour zei

Beste 11Science (?),
Inderdaad, in het noorden van Andalucia in de buurt van Morella zie je geen geen scharrelende varkens maar gewoon een aaneengesloten gebied met intensieve varkenshouderij zoals op ons blog te zien en te lezen is. Maar in het noorden vind je ook geen kurkeiken en dan valt er voor die beesten ook niets te scharrelen. Het ging mij bij mijn opmerkingen op sw SF site van Daria om dat we niet alles moeten over-romantiseren en de meeste vleesproducten niet echt Slowfood waardig zijn doordat het simpelweg uit de intensieve veehouderij komt waarbij de omstandigheden minder diervriendelijk zijn dan die hier te lande. De Spaanse hammenmarketing wil ons natuurlijk anders laten geloven.
Reageren mag! http://barcelonaisnogver.blogspot.nl/2012/05/pais-del-yambon.html#links