18 oktober 2012

De brevitate vitae

Lucius Annaeus Seneca
Onder deze titel schreef Seneca (5BC - 65) zo rond het begin van onze jaartelling dit boek, dat in vertaling is verschenen onder de titel: De lengte van het leven. Aldus las ik in de Elsevier. Op onnavolgbare wijze krijg ik van alle kanten exemplaren van dit informatieve blad ter lezing aangeboden en zo ook het exemplaar van 29 september 2012 waarin Marijke Hilhorst een fraai exposée van dit boek geeft onder de titel "Tijd genoeg".
De vertaling van "De brevitate vitae" is van Vincent Hunink en ik ga het boek vandaag nog bestellen bij boekhandel Bouwman hier op de Hessenweg. Maar uit de korte samenvatting van marijke maak ik reeds op dat deze felle politicus zo'n tweeduizend jaar geleden al de essentie van het leven beschreef. En daar vielen de in zijn ogen verkeerde dingen als het najagen van ambities, geldzucht, politiek, sport en ontspanning onder. Marijke nog verder citerend: Hoe gebruik je je tijd dan wel goed volgens Seneca? Door grote denkers uit het verleden te lezen! Eigenlijk is de tekst van dit boek een oproep om filosofie te lezen.
Ik ben buitengewoon nieuwsgierig naar het pamflet van Seneca; het is een dun boekje en eigenlijk niet veel meer dan een pamflet en ik heb zo het gevoel dat ik een stuk herkenning ga ervaren. Verspil je tijd niet met flauwekul als TV kijken, computer spelletjes, stom ouwehoeren, kranten lezen of het najagen van wind! Er zijn zo veel interessante boeken.

1 opmerking:

Anoniem zei

en bloggies schrijven?