20 oktober 2012

Excursie op de schorren van Texel

Het gezelschap, wadend door het slik op het wad
voor de schorren
Wist u dat op de plek waar het wantij heerst schorren ontstaan? Weet u überhaupt wat wantij is? of wat schorren zijn? Nou, ik tot vanmorgen ook niet hoor. Maar daar is verandering in gekomen doordat Roos en ik hebben deelgenomen aan een excursie van natuurmonumenten. Roos had de aankondiging gezien en ons snel gemeld. En daar vlak in de buurt van "De Schorren", is een ontzettend leuk hotel: "Prins Hendrik", genoemd naar zo'n andere schuinsmarcheerder van ons koninklijk huis, Prins Hendrik.
Vrijdag waren we vast gaan kijken naar die schorren; vanaf de dijk zag het er al schitterend uit; de zelfde rode velden als die in Noord Groningen langs de Dollard (het is zeekraal in herfstkleur).
En zaterdag de excursie. Een hele belevenis met een ontzettend leuke gids, vrijwilliger bij Natuurmonumenten. We sopten door de drek van het wad.
We hebben geweldig veel plezier gehad van de
verrekijker die ik onlangs heb aangeschaft!
We konden niet lang op het wad blijven want het was opkomend water en er was een stel jonge kinderen bij. De gids vertelde van alles over vogels; wat ze aten en hoe ze het voedsel verteerden. Over de verschillende planten en ook over het ontstaan van de schorren. Ik vond het een hele belevenis. Maar vooral doordat ik m'n verrekijker had meegenomen was het bezoek aan de waddenkant van Texel voor ons een groot succes. Het vergroot letterlijk je blik op de wereld.
We zagen rotganzen, aalscholvers, kluten, bergeenden, bonte strandlopers, een pijlstaart, roze grutto, grauwe ganzen, blauwe kiekendief, scholeksters en vast nog wel meer.

Geen opmerkingen: