06 april 2012

Napoleon in Nederland


Mijn grootouders woonden in Zaandam, in de Czaar Peterstraat. Op het centrale plein van het verder niet erg aantrekkelijke centrum van deze stad staat een fraai beeld van een timmerende Czaar. Deze kwam ergens in de 17e eeuw bij "ons" de kunst afkijken van de scheepsbouw en andere moderne industriële activiteiten die ons land in deze dagen bekendheid en rijkdom brachten. De Czaar verbleef enkele nachten in een huisje aldaar; dit huisje heeft de tand des tijds doorstaan en staat al vele decennia afgeschermd voor weer en wind onder een behuizing: het Czaar Peter huisje, nu een rijksmuseum.
Natuurlijk heb ik het Czaar Peter huisje in mijn kinderjaren bezocht; het was vlakbij het huis van mijn grootouders. Ik was daar met vader, grootvader en overgrootvader. Mij werd verteld dat keizer Napoleon hier ook was geweest en zijn handtekening had achtergelaten ergens op de (houten) muren. Dat heeft mij altijd geïntrigeerd en enkele jaren geleden heb ik Czaar Peter huisje opnieuw bezocht en heb ik de suppoost gevraagd of hij van de handtekening van Napoleon wist en zo ja of ik die mocht zien. En inderdaad was hij zo vriendelijk om mij de in zwarte inkt gezette handtekening te tonen; ik was daar van onder de indruk.
Maar, wanneer was Napoleon dan wel hier? Ik heb mij daar verder nooit zo in verdiept, maar nu kwam ik in De Elsevier een artikel tegen over het bezoek van Napoleon aan NL tussen 23 september en 31 oktober 1811. En inderdaad, op 13 oktober was hij in Zaandam, 200 jaar geleden dus. 

Geen opmerkingen: