23 april 2012

De beeldentuin van Jits Bakker in gevaar


Bronzen sculptuur voor het boshuis
in het Houdringhebos
Tijdens mijn "drietje", de voorheen met een "3" gemarkeerde wandelroute door het Houdringhebos van Utrechts Landschap, kom ik vaak langs de beeldentuin van Jits Bakker. Ik maakte daar de hier getoonde foto van het beeld voor het boscentrum bij de ingang van het bos. Eerlijk gezegd ben ik niet zo erg onder de indruk van het werk van onze lokale beeldhouwer maar dat kan komen omdat ik het werk van Bernini heb mogen aanschouwen; ik vind de beelden met personen erg houterig en te onnatuurlijk. Neemt niet weg dat het fijn is dat deze beelden in de openbare ruimte kunnen worden aanschouwd. De laatste keer dat ik er was vroeg ik mij wel af of het openbaar tentoon stellen nog wel verantwoord was met al die rovers van koper en brons. En nu las ik in één van onze vele buurtkrantjes dat er twee beelden zijn ontvreemd. Bij mijn laatste wandeling door het bos ben ik gaan kijken; op twee sokkels staan nog slechts de restanten van wat ooit een bronzen sculptuur was. Dat doet toch wel zeer.
Laatst was ik op reis in het Oosten van het land en vernam ik via de luidsprekers dat er treinuitval was wegens koperdiefstal. Mij schoot toen door het hoofd dat het vernielen c.q. ontvreemde van iets dat zo'n enorme impact heeft strafmatig toch wel een wat grotere impact zou mogen hebben; in China weten ze daar wel raad mee vermoed ik; vernieling van infrastructuur, c.q. staatseigendom wordt daar buitengewoon zwaar gestraft; daar laat je het wel uit je hoofd om met gevaar voor je leven koper te gaan stelen.
In genoemd krantje las ik dat de opbrengst van de koperdiefstal uit de beeldentuin hooguit 500 euro bedraagt. Overigens vraag ik me ook af wie de opkopers van dat gestolen koper zijn; je kunt toch duidelijk zien waar het vandaan komt?!

Geen opmerkingen: