15 april 2012

De Veerse dam

Het strand van de Veerse dam. In de verte de doorlaatbare
Oosterschelde dam: Neerlands trots op waterloopkundig
Gebied!
Ondanks al mijn zwerftochten in NL was ik tot voor dit weekend nooit in (of is het "op")  Noord Beveland geweest. De namen van de plaatsjes klonken mij ook niet bekend in de oren; ooit van Kamperland gehoord? Nou ik niet, totdat we de uitnodiging van Richard en Joke kregen om aldaar een weekend te gaan bridgen; als locatie Amadore Grand Hotel de Kamperduinen op Noord Beveland. We hadden er naar uit gekeken en het vond afgelopen weekend plaats. Vrijdagmorgen (we waren van plan om vroeg te vertrekken, maar dat lukte niet helemaal) met de trein naar Middelburg. We wilden daar twee uur doorbrengen; Middelburg is toch één van de wat mooiere plaatsen in Zeeland. Maar na een uur hadden we het wel gezien; zo indrukwekkend is het toch ook weer niet; met de abdij en het fraaie stadhuis heb je het wel gehad. Wel een zakje bolussen gekocht. Toen door met bus 133 naar Noord Beveland. De Veerse dam, die Walcheren aan de westelijke kant verbindt met Noord Beveland leek vanaf de weg wel een duinenrij met een heel natuurlijke begroeiing en geaccidenteerd; ik had een klassieke dijk verwacht zoals de Hondsbossche zeewering of de afsluitdijk.
Bij aankomst werden we hartelijk begroet door de gastheer en gastvrouwe, Richard en Joke dus en gingen naar onze kamer, zeg maar appartement; een enorme woonkamer/keuken, slaapkamer en een zeer complete badkamer. "Dat wordt een heel luxe weekend", zeiden we al tegen elkaar.
Tijdens de welkomstborrel spreekt Richard het gezelschap toe
Een welkomstborrel om 17.00 uur en daarna aan tafel. Wij zaten aan tafel met Bram en Loes, ons tot dan toe onbekend. Bram was een gezellige prater en we kwamen aan de praat over de wandeling die zij inmiddels al gemaakt hadden. Ze waren via het strand naar Domburg op Walcheren gelopen. Ik merkte op dat ze dus over de Veerse dam, een dijk waren gegaan, maar Bram hield bij hoog en bij laag vol dat ze via het strand waren gelopen. En inderdaad, de volgende dag konden we niet anders constateren dan dat de dijk aan de zeekant gewoon een fraai strand was (geworden?) met grote slikken ervoor. Je hebt dus helemaal niet in de gaten dat het hier eigenlijk om een afgesloten zeearm gaat.
Maar nu ik even op de topografische kaart kijk zie ik dat het strand inderdaad zelfs op de kaart is ingetekend. Mooi stuk nieuwe natuur!

Geen opmerkingen: