05 mei 2022

Ontgoocheld

 Na het lezen van "The great experiment", handelend over de geschiedenis van de ontdekkingen van de gassen in onze atmosfeer in de 18e eeuw tot heden over de dreigende klimaatverstoring door de veranderingen die de mensheid aan de samenstelling van de atmosfeer heeft veroorzaakt, voel ik mij ontgoocheld. Vooral toen ik las dat al vroeg in de 18e, 19e eeuw wetenschappelijk werd vastgesteld dat CO2 het zogenaamde broeikas effect veroorzaakt, maar ook dat er al in een vroeg stadium voor werd gewaarschuwd. Zelf was ik pas in de 70er jaren van de 20e eeuw van de dreigende klimaatverandering op de hoogte, met name door een voortreffelijke serie artikelen in de Volkskrant. Daarin werden ook alternatieven voor het verbanden van fossiele brandstoffen gedemonstreerd zoals in een Zwitserse stad, ik meen Zürich waar met waterkracht energie werd opgewekt die vervolgens werd ingezet om water te splitsen en het daarbij vrijkomende waterstofgas te gebruiken als brandstof in de stad. Later kwam ook het foto-elektrisch effect opzetten; de hedendaagse zonnepanelen kwamen in ontwikkeling, maar niet op zo'n grote schaal dat het zoden aan de dijk zette. Eerlijk gezegd heb ik die non-ontwikkeling met verbazing gadegeslagen en me achteraf ook een beetje geschaamd dat ik geen actie heb ondernomen, althans niet erg serieus.
Maar wat mij werkelijk heeft ontgoocheld is de tegenwerking die de rapportages van wetenschappers op het gebied van de alarmering met betrekking tot de klimaateffecten hebben ondervonden. Onverantwoord, slechts gericht op eigen belang is er met groot geweld, afgekeken van de tabaksindustrie ingebeukt op deze wetenschappers. Ik wist niet wat ik las; ik dacht altijd dat het domheid en gemakzucht was die de trage reacties op de klimaatdreiging veroorzaakte, maar het is resolute tegenwerking geweest door belanghebbenden.
Toen ik vervolgens de rapportage over het ongebreideld consumentisme in de VS las in het boek: "Op reis zonder John", zakte ik nog verder door het ijs. Gelukkig zou de rest van de week zo prettig verlopen dat de neerslachtigheid ras verdwijnen zou.

Geen opmerkingen: