20 mei 2022

Code geel en zelfs rood

 

Asbjörn in Roemenië

We moesten vandaag naar Valkenburg voor een bridgeweekend. De hele week had KNMI al gewaarschuwd voor ruig weer op deze dag en inmiddels was het zo erg dat voor Limburg in de middag code geel en zelfs code rood werd afgekondigd. En dat betekent natuurlijk problemen met de trein. Ik raakte dan ook lichtelijk gestresst en vond dat we zo vroeg mogelijk moesten vertrekken. Niettemin wist Roos mij ertoe over te halen om naar het station te wandelen en dat was maar goed ook want in de Intercity en zelfs bij aankomst in Valkenburg was er feitelijk nog geen vuiltje aan de lucht; geen regen, geen wind, laat staan onweer met stormvlagen. In de Intercity was al gewaarschuwd dat vanwege de code rood in de loop van de middag het treinverkeer tussen Amsterdam en Limburg zou worden stil gezet. Dus was mijn opwinding wel enigszins terecht geweest. 
Bij aankomst in Valkenburg hebben we eerst een heerlijk ijsje bij de gelateria gehaald en op het pleintje weggesmuld; wat is dat heerlijk ijs en goed op temperatuur, d.w.z. niet te koud zodat het heerlijk in de mond smelt. Rondgelopen in Valkenburg; Roos wilde per se naar de tweedehandswinkel om te kijken voor een jasje; ze heeft er nog geen 15 in de kast hangen, dus er moet er nodig eentje bij, was ik helemaal met haar eens natuurlijk. Ik had trek in een broodje en ging bij de ons bekende slager langs en bestelde een broodje met leverworst. Ik kwam aan de praat met de slager over de prachtig nieuwe inrichting van de winkel en sprak mijn vermoeden uit dat die verandering samenhing met de overstroming. Dat bleek niet het geval; de overstroming had de zaak net niet bereikt; de verbouwing was al veel eerder gepland. Wèl was de kelder onder gelopen maar dat was niets in vergelijking tot wat veel van de ondernemers die dichter bij de Geul zaten was overkomen. Hij beschreef mij het drama dat hij wekenlang heeft moeten aanschouwen en waarbij hij ook de collegae ondernemers heeft bijgestaan.
Inmiddels begon het te regenen en de slager spoorde mij aan om snel te vertrekken. Aangekomen bij het hotel begon het hard te regenen en daar kwam het voorspelde onweer. Ik was op het terras gaan zitten en Roos kwam bij me zitten. Hier in Valkenburg viel het allemaal reuze mee; wat regen en een paar onweersklappen en dat was het dan. Maar elders heeft het onweer danig huis gehouden waaronder in Duitsland, Paderborn.
Eenmaal op de hotelkamer bleek dat Asbjörn een uitgebreide WhatsApp had verstuurdo.a. met foto's, gemaakt tijdens een reis voor z'n werk; vier landen in vijf dagen. Ik blijf het bijzonder vinden dat je met die moderne communicatiemiddelen elkaar zo goed kunt informeren.
's-Avonds hebben we met veel plezier gebridged. De spelleider kennen we; Arne, hebben we vaker meegemaakt hier in Valkenburg. Het was een plezierig gezelschap. We scoorden hoger dan we hadden verwacht en waren zeker niet de onderste; we hadden met erg veel plezier gespeeld en dat was best wat waard!

Geen opmerkingen: