07 mei 2022

Nachtegalen in de Kennemerduinen

Heggenmus
Foto Hans van Zummeren

Aan Ab had ik gevraagd wanneer de nachtegalen het best te beluisteren waren. Zijn antwoord was helder: "Bevrijdingsdag, 5 mei". Bij de dodenherdenkingsplechtigheid op de Waalsdorpervlakte begeleiden de nachtegalen de plechtigheid ieder jaar weer aldus Ab. Ik zoch even na in mijn blog op welke dag ik in Meijendel wel zeven nachtegalen tegelijk had horen zingen en dat was inderdaad op 3 mei, dus evident. Het leek mij ook een goede aanleiding om weer eens met Cyria op vogeltocht te gaan en in haar bekende duingebied te gaan struinen. Het schikte haar vandaag en om 10.30 als afgesproken stond zij achter station Haarlem al te zwaaien om mijn aandacht te trekken en gingen we op weg naar de Kennemer duinen. We hadden elkaar een poss niet gesproken maar zoals dat met vrienden gaat was het weer als vanouds en spraken we over van alles. Zij wist best een paar plekken in de Kennemer duinen waar bij vroeger bezoek de beroemde zangers huis hielden, of beter gezegd, nest hielden. We wandelden door het bos en hoorden inderdaad hier en daar een nachtegaal zingen; het karakteristiek klokkend en hoog fluitend geluid en de enorme afwisseling van figuren en klanken zo karakteristiek voor dit bescheiden vogeltje verrukten ons; het waren er niet veel en we vreesden al dat het gebrek aan insecten daar wel eens debet aan zou kunnen zijn, maar we hoorden er zeker vier in totaal. Maar er waren veel meer soorten vogels die van zich lieten horen zoals de heggenmus, een favorietje van Cyria omdat hij altijd aan het eind van de winter het voorjaar aankondigt met zijn vrolijk, wat warrig gezang.
Ik was weg van het landschap; de Kennemer duinen zijn werkelijk schitterend met lage bosjes en vooral loofbomen, open gebieden waar "vroegig" de tapuiten ongetwijfeld hun habitat hadden; nu zie je slechts een enkele doortrekker; als broedvogel zijn ze praktisch verloren voor NL. Onderzoekers hebben gevonden dat de embryo's al in het ei ernstige afwijkingen hebben en derhalve niet levensvatbaar zijn. Gebrek aan konijnenholen zal vast niet de oorzaak zijn van het vertrek van deze mooie vogel als broedvogel.
In totaal liepen we ruim 12 km en hadden een uitermate tevreden gevoel; was gezellig en we hadden genoten van landschap en vogels kijken en luisteren. We spraken af om later dit jaar naar Castricum te gaan voor een wandeling in de uinen. 

Geen opmerkingen: