04 mei 2022

Dodenherdenking op de dam

 Die oorlogsdreiging speelt toch wel een rol in mijn gedachteleven; de vlaggen halfstok en de reden daarvoor deden mij telkens terug denken aan het leed dat wij mensen elkaar kunnen aandoen; grootschalig en onpersoonlijk vernielen, moorden, verkrachten, martelen, het kan niet op wat er zo al bedacht is in de loop der eeuwen met de hedendaagse atoomdreiging die nu 80 jaar boven ons hoofd hangt; heden net zo sterk als in 1963 met de Cuba crisis en enkele decennia later toen de NAVO een dergelijk grootschalige oefening aan het houden was aan de grenzen van de Sovjet Unie dat deze laatste vreesde voor een aanval. Maar nu hoor je zelfs, via wat wij onze nieuwsbronnen noemen dat er in Rusland reeds over de derde wereldoorlog wordt gesproken met de enorme wapenoverdracht van de NAVO landen naar Oekraïne waar de bewoners moedig strijd leveren tegen een overmacht.
Een plechtig gebeuren daar op de Dam in Amsterdam, mijn stadje! Gelukkig kon het weer massaal. Ik kon het niet laten om via Internet naar de directe uitzending te gaan kijken; toen ik inschakelde was net "The last post" aan de eindtonen begonnen; een doodse stilte volgde en daarna een plechtig "Wilhelmus". Een rij van prominenten met het koningspaar als eersten legden kransen. Ook Jan Anthonie Bruin, mij goed bekend uit een grijs verleden toen ik bij zijn promotor aandrong om het proefdiermodel waarop ik zelf was gepromoveerd voor de NLse wetenschap te behouden. Jan Anthonie promoveerde inderdaad op dit proefdiermodel en liet mij gul mededelen in de wetenschappelijke publicaties die hij daarover formuleerde; had ik niet verwacht en vond ik ook niet echt nodig, maar wel elegant van hem en zijn promotor. Nu zag ik hem daar als staatsman terug.
Wat mij ieder jaar weer frappeert is de kranslegging voor de slachtoffers van de Indonesische vrijheidsstrijd; daar zou een herdenkingskrans voor beide partijen niet misstaan vind ik, maar daar zullen de meningen ongetwijfeld over verdeeld zijn. Ik denk hierbij sterk aan het boek Revolusi van Reybrouck.
Toen de plechtigheid was afgelopen viel ik in "het nieuws" van de TV met een korte samenvatting van de plechtigheid die ik zojuist gezien had, maar ook andere nieuwsitems waarvan ik eigenlijk slechts het weerbericht en een item over de droogte heb onthouden. Wat ik al vermoedde werd bewaarheid; het is ongewoon droog en voor de komende twee weken wordt ook geen echte weersverandering verwacht. Ik vrees dat dit een rampjaar gaat worden voor onze landbouw, veroorzaakt door de klimaatverandering; die hogedrukgebieden hebben vaak de neiging om nogal standvastig te zijn en een noord oosten wind brengt geen of nauwelijks regen.

Geen opmerkingen: